Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de Nederlandse hulp voor Iran bij het vervaardigen van een kernbom.

Oorspronkelijk mochten Iraanse studenten in ons land geen studie volgen die te maken had met kernenergie en kernwapens. Dat was het gevolg van een besluit van de Verenigde Naties, dat als doel had, te zorgen dat Iran geen kernwapens kan ontwikkelen. Maar helaas:
Studenten spanden een rechtszaak aan, en die wonnen ze. Ze hebben nu wel toegang tot atoomstudies, en tot de kernreactoren in Petten en Borssele. Want de rechter vond het verbod stigmatiserend en discriminerend.
 
Ik hoop dat de overheid tegen de uitspraak in hoger beroep gaat. Want kan die rechter mij even laten weten, of het hem even was ontschoten dat in het verleden al een Pakistaanse wetenschapper in Nederland heeft gezorgd dat Pakistan nu over een kernbom beschikt? We zullen echt alles op alles moeten zetten om te zorgen dat gevaarlijke kennis niet in schurkenstaten terecht komt.