Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een veiliger autogordel.

Bij verkeersongelukken is ruim een kwart van de doden en gewonden te wijten aan een ingedrukte borstkas. Dat komt door de autogordel. Bij een botsing gaat het rolsysteem meteen met één klap op de rem, met gekneusde of gebroken ribben tot gevolg. Toch een vreemde gedachte dat men daar anno 2009 nog steeds geen oplossing voor heeft bedacht. Dat vonden ze bij de TU-Eindhoven ook. Dus:

Er wordt nu aan een betere gordel gewerkt. Eentje die met sensoren en een hydraulisch systeem regelt dat de ribbenkast van de drager niet wordt ingedrukt, maar dat de klap soepeler wordt opgevangen. Op die manier zou het aantal letsels bij frontale botsingen kunnen worden gehalveerd.

Er worden allerlei maatregelen genomen om mensen in deze economisch moeilijke tijd aan het werk te houden. Kunnen de ministers Donner van Sociale Zaken, Van der Hoeven van EZ en Eurlings van Verkeer mij even laten weten per wanneer ze de handen ineen zullen slaan, en wat geld reserveren om de nieuwe autogordel verder te laten vervolmaken en te plaatsen in alle auto’s in ons land? Een mes dat aan twee kanten snijdt: werkgelegenheid voor flink wat mensen, en een verdere afname van het aantal doden en gewonden in het verkeer. Dat mag best wat kosten!