Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het terecht afblazen van een reisje naar New York.

Uit de overheidskassa: 25.000 euro om twaalf dubieuze jongeren een reisje naar New York te laten maken. Dat had het Amsterdamse stadsdeel de baarsjes bedacht. En die duizenden, al dan niet minder dubieuze, jongeren in de Baarsjes dan? Mogen jongeren die gewoon braaf naar school gaan of een baantje hebben ook voor dik 2000 euro op kosten van de samenleving een leuk weekje weg? Krijgen zij een leuke boottocht op de Hudson-rivier aangeboden? Nee, zij niet. Trouwens:

De Baarsjes is toch al een van de stadsdelen die zich in politiek opzicht aan de lopende band belachelijk maken. Eerder hadden ze het jongerenwerk al uitbesteed aan een club van christenfundamentalisten.

Minister Van der Laan heeft De Baarsje gesommeerd, de bespottelijke reis af te gelasten, omdat het geld voor de aanpak van achterstandswijken niet bedoeld is voor dit soort overdreven projecten. Volkomen terecht vond Van der Laan dat de Hudson-rivier netzogoed kan worden ingewisseld voor de Kostverlorenvaart. En nu is de reis naar New York door het stadsdeel afgeblazen.

Het aantal stadsdelen in Amsterdam wordt volgend jaar fors verminderd. Maar kan de gemeenteraad mij eens vertellen, waarom ze die clubs van volslagen incompetente politieke brekebeentjes niet helemaal opdoeken? Het is blijkbaar niet mogelijk, de stadsdelen te vullen met politici met een voldoende helder verstand…