Goedemorgen!

Ook deze ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws, en stelt hij een lastige vraag. Vandaag: discriminatie of terechte selectie:

Marokkaantjes waren niet welkom als medewerker bij AH-To Go filialen op NS-stations. Want “er kwamen al meer dan genoeg Marokkaantjes over de vloer.” Dat blijkt een maatregel te zijn van NS-dochter Servex, die de winkels op stations beheert. Veel mensen spreken schande van deze maatregel, en NS-woordvoerder John Krijgsman put zich uit in diepe verontschuldigingen. En inmiddels is de discriminerende maatregel teruggedraaid.

Maar ís het weren van Marokkaans personeel wel zo’n schandelijke zaak? Bij andere supermarkten waar wel Marokkaanse jongens rondlopen, weet een aanzienlijk deel zich niet te gedragen. Voor en na werktijd hangen ze rond bij de ingang, gedragen zich provocerend naar mannelijke passanten en kleden vrouwelijke klanten zowat met hun ogen uit. Ik kan mij voorstellen dat je zulk personeel in een winkel uit het bovenste marktsegment liever ziet gaan, dan komen.

Kan de heer Krijgsman van de NS, die dus afstand nam van het selectiebeleid, mij eens vertellen, hoe politieke correctheid zich verhoudt tot de begrijpelijke wens -zelfs het recht- van winkeliers en hun bazen, voor hun filialen uitsluitend het meest geschikte personeel aan te nemen?