10. In 't kielzog ende voor den boeg
Het logboek van Hein. (Klik voor een vergroting.)
Nu, na het tiende deel van de tweede serie -en het in totaal dertigste deel- is het de hoogste tijd voor een globaal overzicht van de onsamenhangende gebeurtenissen uit het leven (en de reis) van de Hollandse piraat Hein Pietersz. In dit deel zullen komende weken alle vorige gebeurtenissen kort op een rijtje gezet worden middels een kernachtige tijd- en feitenlijn.
1. Hein Pietersz, de hoofdpersoon.
Van de Hollandse piraat Hein Pietersz. is niet bijster veel bekend, behalve dat hij zijn rum-roestwater dronk met een "scheyfken citroen, ende een theelepeltjen caneel", en op 16 juni 1621 't Kofschip enterde ter hoogte van de taalgrens. Volgens sommige bronnen zou Hein geleefd hebben van ongeveer 1602 tot 17 juni 1621, toen bij een zogenaamde "Tweedhen Opinie" bleek dat hij niet leed aan 'aenstelleritus ' maar een redelijk vervelende combinatie van vergevorderde vlektyfus, syfilus, herpes, de vis-hik, scheurbuik en een soort AIDS avant-la-lettre. Anderen beweren dat hij leefde van 1602 tot 1725, met ouderdom als vermoedelijke doodsoorzaak. Tot slot is er nog een derde theorie, op naam van de Haarlemmer scheeparts Lucas Suypschuyt (een broer van de cartograaf Lazarus Suypschuyt, die Nieu-Flevolandt voor Hein in kaart heeft gebracht). Volgens deze Lucas leefde Hein van 1602 tot 1492, al werd dat door tijdgenoten ernstig betwijfeld.
Enkele vaststaande feiten zijn dat Hein met twaalf galgebrokken op de achtste april van het jaar 1621 de Amsterdamse Peperwerf verliet met zijn schip 'd'Enter ende Lete', op zoek naar een schat, in Nieu-Flevolandt in den Oost. Wat (of wie) de daadwerkelijke schat was, wist alleen Hein ..én een sinistere bootsgezel die al op de dertiende april van het jaar 1621 door Hein aan de mast werd vastgenageld; stuurman/ c. ende q. dominee J.A. Endenee.
Over hem spoedig meer.
(wordt vervolgd ende uitgebreid)