Wat te doen met een pompoen? (Recept)
Pompoensoep
Ingrediënten:
1 pompoen, 1 flinke ui, 1 teentje knoflook, 1 winterpeen, 1 groentebouillonblokje, kerrie, versgemalen peper, 1 laurierblad, 3 kruidnagels, ketjap, verse peterselie, slagroom.
Bereidingswijze:
Snipper de ui en de knoflook fijn. Snij ook de pompen in stukken van ongeveer 2 cm bij 2 cm bij 2 cm, het hoeft niet zo precies maar dat is een handzame grote. Rasp de wortel (peen) fijn en hak de peterselie klein. Fruit de ui en de knoflook en zodra de uien glazig zien voeg je een lepel kerrie toe en bak je de stukken pompoen mee.
Voeg vervolgens een halve liter water, een bouillonblokje, de wortel, peper, laurier, kruidnagels, een scheutje ketjap en de peterselie toe en laat dit 15 a 30 minuten koken.
Haal de pan van het vuur en verwijder de laurier en kruidnagels. Nu moet je de soep pureren, maar dit gaat heel makkelijk door het door een zeef te duwen, of gewoon even de blender te gebruiken als je die hebt.
Doe er een fikse scheut slagroom door en zorg dat de soep warm wordt door het nog even op het vuur te zetten en klaar is de soep!
Pompoentaart
Oventemperatuur en baktijd:
Elektrische oven: ongeveer 200°C
Heteluchtoven: ongeveer 180°C
Gasoven: stand 3-4
Baktijd: ongeveer 45 minuten
Ingrediënten:
Voor de springvorm (Ø 26 cm):
Klontje boter
30 g bruine suiker
20 g hazelnoten (gehakt)
Voor het deeg:
150 g bloem
1 zakje vanillesuiker
1 eigeel
3 el water
80 g boter
Voor de vulling:
500 g vruchtvlees van een pompoen
50 g bruine suiker
50 g hazelnoten (gehakt)
Bereidingswijze:
Zeef de bloem. Doe het in een mengkom en voeg de vanillesuiker, het eigeel, het water en de boter bij de bloem. Kneed het geheel met de mixer (deeghaken) even op de laagste en daarna op de hoogste stand tot een kruimelig deeg. Leg het kruimelige deeg op een licht met bloem bestrooid werkblad en kneed het verder tot een glad deeg. Laat het deeg minstens 1 uur afgedekt op een koele plaats rusten.
Verwarm de oven voor. Gebruik de boter om de springvorm in te vetten. Meng de suiker met de hazelnoten en verdeel het over de springvorm. Rasp het vruchtvlees van de pompoen grof, meng het met de suiker en de hazelnoten en verdeel het over de springvorm.
Rol het deeg uit het werkblad tot een doorsnede van 26 cm (grootte van de springvorm) en leg het over de pompoenvulling.
Zet de springvorm op het rooster in de oven en laat de taart ongeveer 45 minuten bakken. Laat de pompoentaart in de springvorm afkoelen en stort ze daarna uit op een schotel.
Eet smakelijk!