Canon: Hunebedden

Een gekerstend land
Als er wordt gesproken over waarden en normen hoor je ook altijd dat deze voortkomen uit de joods-christelijke tradities. Nederland heeft een lange christelijke traditie en tot de ontzuiling in de jaren 60 noemde bijna elke Nederland zich wel christen, heden te dage is dit minder geworden en komen er steeds meer geloven in de Nederlandse samenleving.
In het thema een gekerstend land komen de volgende onderwerpen voor; Hunebedden, Willibrord, Erasmus, de Beeldenstorm en de Statenbijbel. Vandaag behandelen we de Hunebedden.

Hunebedden
Nederland is uiteraard niet altijd een voornamelijk christelijk land geweest, daarvoor is Nederland te oud. Er waren echter wel veel geloven voordat de kerstening begon, één van de meest opmerkelijke is die van de hunebeddenbouwers. Over het geloof an sich is niet zoveel bekend, maar de hunebeddenbouwers lieten wel hele bijzondere werken achter, de hunebedden. Dit zijn reusachtige steenformaties met als functie een begraafplaats zijn. Hunebedden komen alleen voor in Drenthe, Denenmarken en Noord-Duitsland.
Skeletten zijn nog niet gevonden maar er wordt vanuit gegaan dat deze vergaan. Hoe weten ze dan dat het graven waren? Er zijn wel grafgeschenken gevonden rond de hunebedden, waaronder bijzondere potten genaamd trechterbekers.


De Hunebedbouwers waren één van de eerste volken die zich daadwerkelijk vestigden op één plek, iets wat jager en verzamelaars niet deden. Ze woonden in lemen hutten en gebruikte werktuigen van steen en hout.
Hoe de hunebedden gebouwd zijn, is nog niet duidelijk. De stenen konden wel tot 20.000 kilo wegen en optillen is dus geen optie geweest. Waarschijnlijk gebruikten ze stammen om de stenen te laten rollen van plek naar plek en groeven ze geulen onder de stenen om een grafkamer te creëren.
De hunebedden zijn nog steeds te bewonderen, in Drenthe staan er zo’n vijftig.

Vorige blog: Karel V