Canon: Karel de Grote

Aan de periferie van Europa
Laten we deze blog maar beginnen met een uitleg van de titel. Het woord periferie is bij niet zo heel veel mensen bekend, maar betekent “buitenkant”, de titel betekent dus “Aan de buitenkant van Europa”. Je zou denken dat een canon voor het Nederlandse onderwijs op zijn minst makkelijker woorden zou gebruiken, maar je kunt ook niet alles verwachten natuurlijk.
Nederland is niet altijd Nederland geweest. Het heeft tal van namen gehad en heeft bij tal van gebieden gehoord. Maar zo’n 4500 voor Christus was het gebied wat wij nu Nederland noemen al bewoond door agrarische samenlevingen en zo rond het jaar 0 is het een grensgebied van het grote Romeinse rijk. Pas vanaf 1590 wordt Nederland op de kaart enigszins herkenbaar en nog wat later begint het echt de vorm te krijgen die wij hebben.
Dit thema is ingedeeld in drie onderwerpen; de Romeinse Limes, Karel de Grote en Karel V. Vandaag behandelen we Karel de Grote.

Karel de Grote (742-814)
Karel de Grote moet een naam zijn die je wel wat zegt. Hij werd in 771 na Christus koning van het rijk der Franken (niet te verwarren met het huidige Frankrijk alhoewel het ook dat gebied besloeg). Dit rijk omvatte Nederland en later heel veel delen van Europa. Karel de Grote zat namelijk niet stil, hij viel de moslims aan in wat nu Spanje en Portugal is, de Langobarden in het zuiden en viel de Denen en Saksen aan in het noord westen van Europa. Aan de toevoeging “de grote” kom je natuurlijk niet zomaar. Karel de Grote was een zeer machtie man en in 800 werd hij door de paus tot keizer gekroond van het Westen.


Zo’n groot gebied besturen valt niet mee en Karel had dat zelf ook wel door. Hij maakte dan ook gebruik van vazallen/leenmannen. Dit waren mannen die in ruil voor een groot stuk land Karel adviezen gaf en stukken land bestuurden. Omdat dit ook nog hele grote gebieden waren leenden zij weer stukken land uit aan achterleenmannen.
Karel de Grote stierf in 814 en werd in Aken begraven.

Vorige blog: De Romeinse Limes