1. Hein Pietersz. zijn naam is Hein

Amsterdam, het jaar des Heren 1602. De Vereenigde Oost-Indische Compagnie is nog geen drie maanden eerder opgericht, of haar grootste plaaggeest: Hein Hoerenzn. Pietersz wordt op de zesde juni geboren. Deze volstrekt onbekende, maar verder zo beruchte piraat uit onze vaderlandse geschiedenis, was de zoon van Pieter Coensz. de Ruyter, een aan lager wal geraakte souteneur, en Katrijntje Tippelearsdochter-Tippel, een eenvoudige naaister. Zo stond althans geschreven op een zwartgeblakerde bladzijde uit het Boek der Ongedoopten van de Hervormde Gemeente te Amsterdam, een stadje halfweg Hoorn en Delft.

Vader Pieter Coensz. de Ruyter stierf ongeveer tien maanden voor de geboorte van zijn zoon aan de complicaties van een brandstapel. Heins moeder op haar beurt; Katrijntje Tippelearsdochter-Tippel, was ondanks haar reet van een kudde koeien een dame van zulke lichte zeden, dat alom werd betwijfeld of zij wel de échte moeder was. Doch een moeizame bevalling in het Gasthuis verraadde haar, en alzo werd Hein Pietersz dus op de zesde juni van het jaar des Heren 1602 in Amsterdam geboren.

Hein Pietersz groeide op in het Amsterdamse Rasphuis aan de Heiligeweg, in een tijd dat de VOC een handelsmonopolie in de Oost verwierf, ene Rembrandt Harmenszoon van Rijn in Leiden werd geboren, het Twaalfjarige Bestand met Spanje werd gesloten, en landsadvocaat mr. Johan van Oldenbarnevelt werd onthoofd op een schavot naast de Haagse Ridderzaal.

In het jaar 1621, toen Jan Pieterszoon Coen in de Oost de Bandanezen op Banda hielp met uitsterven, en het volk uitroeide met alle riemen die hij had, zou ook Hein Pietersz voor het ruime sop kiezen. Met kleurrijke kameraden als de admiraals Tweebeen en Geenpoot, uitkijk 50-Floryn, kok Sjaak Hekkebraak en vele andere galgebrokken, schelmen en guiten, zou Hein Pietersz de zeven wereldzeeën onveilig maken.

Dit zijn onze voorvaderen.
Hun bloed stroomt door onze aderen.
Maar het bloed aan hun handen, dat kleeft ook aan de onze..

Laten we nog niet op de zaken vooruit lopen. De verovering van de botervloot, het kielhalen van St. Nicolaas en de her-ontdekking van Amerika; het ligt allemaal nog ver voor de boeg. Laten we vanaf het begin beginnen, met de eerste zwarte bladzijde uit onze geschiedenis..

(wordt vervolgd)