Eerste Videoclip...

Voor de komst van de videoclip werd muziek doorgaans gepromoot door opnames te maken van live danwel playback sessies. Dat waren doorgaans obligate filmpjes. Van voren geschoten met af en toe een close up er tussen door. De wereld was nog voornamelijk zwart-wit, de kleurenTV had zijn intrede immers nog niet gedaan.

Eind 1975 veranderde dit. De rockband Queen neemt een filmpje op om de single "Bohemian Rhapsody" te promoten. De reden was simpel: het nummer was door de veelstemmigheid niet goed te playbacken. Het filmpje werd naar muziekprogramma's gestuurd. Deze clip wordt doorgaans gezien als de eerste videoclip. Het fenomeen is nu niet meer weg te denken.

Het was een mijlpaal die de muziekwereld voorgoed veranderde. De videoclip droeg sterk bij aan de populariteit van de single. Een mooi voorbeeld hiervan is de Noorse jongensgroep Aha. De single "Take on me" had aanvankelijk weinig succes totdat de band met de videoclip kwam. In de clip werd gebruik gemaakt van "rotoscoping" en dat zag er, in die tijd, spectaculair uit. De single werd mateloos populair.

Terug naar 1975. Een mijlpaal dus? Niet helemaal.
Een jaar ervoor in het buitenland en begin 1975 in Nederland werd er in de popprogramma's een filmpje getoond, een tekenfilmpje eigenlijk, van een zingende kikker. Deze kikker zong over de liefde, die alles is. Een ware revelatie was het. Er werd over gesproken op het werk, mensen gingen bij buren kijken, die een kleurenTV hadden, om dit filmpje in volle glorie te kunnen aanschouwen. We konden er geen genoeg van krijgen.

Het filmpje lijkt in niets op de videoclips die we doorgaans zien maar een videoclip is bedoeld om de muzikant en zijn werk te promoten. En dat deed dit filmpje. Hoewel ik betwijfel of veel mensen uiteindelijk het album "The Butterfly Ball" hebben gekocht.
Dus ere wie ere toekomt, "Love is All" van Roger Glover was de eerste videoclip.