Een enkeltje verzwikking...

Het was zo'n typische dag na de Pasen in de praktijk. Met het mooie Paasweer besluit kennelijk half Nederland om te gaan wandelen, fietsen of tuinieren. En met al die ongetrainde lichamen die plotseling in beweging komen leidt dit ontegenzeggelijk tot blessures.

En met de nieuwe vrije toegankelijkheid betekent dat voor een fysiotherapie praktijk grote drukte. En deze ochtend werden we bezocht door een flink aantal mensen die door hun enkel waren gegaan.

Nu zijn over de behandeling van enkelverzwikkingen al decennia lang discussies. Sommige vinden dat je niets moet doen, sommige zien er het liefst een zwachtel omheen, anderen willen liefst zo snel mogelijk tapen. En weer anderen zien zelfs ingipsen als de ultieme behandeling.

Naast al deze therapeutische ingrepen kun je tegenwoordig ook standaard enkelkousjes/bandages/verstevigers krijgen. Deze geven, volgens de verschillende beschrijvingen die ik heb gelezen, (effectief) steun en helpen blessures voorkomen.

Ook Hansaplast levert deze kousjes/verstevigers. Toevallig kreeg ik vandaag de gelegenheid om twee van de kousjes van dit merk te testen (prijs: € 18,80). En het resultaat was niet om over naar huis te schrijven. De kousjes geven wellicht een gevoel van steun maar veel meer dan dat is het ook niet.
Met toestemming van een patiënt heb ik zo'n testje op film gezet. Ziehier de controle video zonder versteviger. En hier de video met een versteviger om.
Voor het voorkomen van blessures is de ruimte die deze versteviger geeft veel te groot. Bij een potentiële verzwikking zal van deze versteviger geen remmende werking uitgaan. En dat is niet veel voor de prijs van € 18,80.