Ad astra per aspera.

"Ad astra per aspera." ofwel "A rough road leads to the stars" staat op de plaquette die bevestigd is aan lanceerplatform 34. Een plaquette die de meesten van jullie waarschijnlijk wel kennen uit "Armageddon." Jeweetwel, tijdens die slappe zeikscène tussen die Tyler en Willis.

Gisteren was het 36 jaar geleden dat Niel Armstrong en Buzz Aldrin, astronauten van de Apollo 11 de eerste mensen werden die op een ander hemellichaam rondliepen. (Hier staan NASAs eigen highresfoto's uit 1969, en door een beetje te pielen met de URL is de rest ook te bezichtigen...) Wat veel mensen echter zijn vergeten is dat de weg naar de maan niet een zonder hobbels was.

Op zevenenwintig Januari 1967 was de bemanning van de Apollo/Saturn 204, bestaande uit Virgil Grissom, Ed White en Roger Chaffee bezig met een trainingsmissie voor de eerste bemande vlucht met de Apollo draagraket, de raket die later de mannen in de Apollo elf naar de maan schoot. De bemanning was net begonnen met het doorlopen van een checklist toen er ergens in de vijftig kilometer aan bedrading die er door de raket liep een vonk ontstond. "Fire, I smell Fire." waren de laatste woorden van Chaffee. Hij en zijn bemanning stierven binnen vijftien seconden in het inferno waar geen ontsnappen aan was.

Na de ramp werd de Apollo compleet opnieuw ontworpen, wat resulteerde in een veilige raket die de maan binnen handbereik van de mens bracht. (Op misschien het kleine hobbeltje met de Apollo 13 na.) Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op deze wiki en een grote hoeveelheid aan foto's vind je op deze pagina.

God speed to the crew of Apollo 1.