Vrijdag en het Sinterklaasavondje

De hele dag kom je overal Sinten en Pieten tegen. Zenuwachtige ouders en anderen die op zoek zijn naar dat ene cadeautje. Sinterklaassites raken overbelast, printers spuien hun inkt en gedichtengenerators hebben de tijd van hun leven. Winkelcentra vol met foto's van de goedheiligman. Thuisgekomen hoor je op de achtergrond de Sinterklaasmuziek van de buren door de muren heen. Voor de schoorsteen staan drie pakjes met daarin surprises, een cadeautje en een gedichtje. Het is weer 5 december.

Al wekenlang is ons kleine kikkerlandje in de ban van de immer goedgemutste goedheiligman en zijn trouwe pieterbazen. Op 15 november kwam hij al binnen in Nederland, maar al ruim daarvoor stond Nederland bol van de voorbereidingen op Sinterklaasavond. Winkels vulden voorzichtig hun etalages met poppen, accessoires en de welbekende pakjes. Kinderen telden de dagen af naar de komst van Sinterklaas en de TV zond al dagen niets anders uit. Het Sinterklaasjournaal was één van de best bekeken programma's. Heel kinderend Nederland keek naar de belevenissen van Sint en zijn pieten op de Pakjesboot. Muziekpiet, Coole piet, Wegwijspiet, Hoofdpiet en Pietje-van-alles vlogen overal over het beeldscherm om Sinterklaas op tijd in Nederland te krijgen.

Zwolle zou de plaats zijn waar de Sint zou verschijnen en de kranten vulden hun koppen met het lijk van Zwolle dat mogelijkerwijs boven zou komen drijven, maar alles ging goed, gelukkig. Duizenden kinderen langs de kant die liedjes zongen en zich verdrongen voor het snoepgoed dat uitgedeeld werd. Ouders die hun jeugd herbeleefden en met een grote glimlach naar het spektakel zaten te kijken. En nu Sinterklaas alweer een tijdje in het land is hebben een paar winkeliers besloten om de kerstversieringen maar alvast van zolder te halen. En dat is iets wat ik echt niet kan begrijpen.

Heel Nederland en in het bijzonder onze jonge landgenootjes staan elk jaar te springen als het weer Sinterklaas is. Slapeloze nachten en gespannen gezichtjes als de cadeautjes tevoorschijn zullen komen. Het typisch Hollandse feest werd dit jaar zelf opgeluikt door een wereldrecord schoenenzetten (dat overigens niet in het welbekende boek van een eveneens bekend biermerk is gekomen, omdat het een Nederlands feest is). Dit typisch Hollandse feest moet toch zeker in ere gehouden worden, dus wat is het probleem om een weekje later met de kerstetalage te komen? In Assen gold een kerstverbod en daar ben ik helemaal voor. Kerst is gezellig, tuurlijk, en commercieel, tuurlijk. Commercieel maar waanzinnig gezellig. Maar daarom niet meer dan Sinterklaas.
Ik ga nu stoppen, ik moet mijn paaseieren nog schilderen.