Feiten en fabels over het verdrag met Oekraïne

7. Buiten de burger om

Het verdrag is buiten de burger om gesloten

Dat is een nogal domme uitspraak. We hebben een parlementaire democratie, dat houdt in dat wij een vertegenwoordiger kiezen en die maakt voor ons de beslissingen. Wij vertrouwen degene die ons vertegenwoordigt op basis van onze overtuigingen en hij of zij draagt dat uit binnen het landelijke en Europese parlement. Het verdrag is door het Europese Parlement gegaan, door de Tweede Kamer en door de Eerste Kamer. Het is dus absoluut niet buiten de burger om gesloten. Het kan natuurlijk zijn dat je het niet eens bent met de beslissing van je gekozen vertegenwoordiger, maar dat maakt het natuurlijk niet buiten de burger om gesloten.

Referenda houden is een zeer goed plan. In vier jaar tijd kunnen omstandigheden en meningen veranderen waardoor je het op bepaalde punten niet meer eens bent met je vertegenwoordiger. Of je bent het op een bepaald punt, wat wellicht eerder niet naar voren is gekomen, absoluut niet eens met je vertegenwoordiger. Op dat moment is een referendum handig. Wat mij betreft is een bindend referendum verplicht als het gaat om grote zaken. Een associatieverdrag is wat mij betreft belangrijk genoeg om een bindend referendum over te houden.

Toch is de opmerking dat het verdrag buiten ons om is gegaan geen goed argument. Wij hebben namelijk zelf gekozen voor onze vertegenwoordiger. Als je gekozen hebt voor een pro-EU partij als de D66 en je bent het niet eens met dit associatieakkoord, had je daar eerder over na moeten denken.