FOK!toen: Mountain - Climbing

Het is dit weekend alweer 45 jaar geleden dat het debuutalbum van de Amerikaanse bluesrockband Mountain in de platenwinkels verscheen. De band, die in 1969 werd opgericht in Long Island in New York, was één van de grondleggers van de nog in opkomst zijnde hardrockscene en werd vooral bekend door hun verpletterende optreden op het legendarische Woodstock Festival. In FOK!toen richten we vandaag het vizier op het album Climbing van de groep Mountain.

Mountain ‎– Climbing

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Mountain moeten we terug naar het einde van de jaren zestig. Het was namelijk begin 1969 dat Leslie West (ex-Vagrants) samen met bassist en toetsenist Norman Landsberg en drummer Ken Janick in de band Mountain gingen spelen. Producer Felix Pappalardi, die eerder al met de band Cream had gewerkt als producer, gaf aan dat hij wel interesse had om werk van de groep op te nemen. Pappalardi speelde eerder al samen met West in The Vagrants en het duurde dan ook niet al te lang voordat ook hij als zanger en bassist deel uit zou gaan maken van de begeleidingsband van West.

In juli 1969 zou West samen met Pappalardi, Landsberg en ex-Remains drummer N.D. Smart. zijn solo-album Mountain op. Vanwege de titel en het feit dat zowel Pappalardi als West op deze plaat te horen waren, dachten velen dat dit al de eerste elpee van de band Mountain was, maar het betrof toch echt een solo-album. Nadat Landsberg de band had verlaten en zijn plaats was overgenomen door toetsenist Steve Knight begon de band op te treden onder de noemer Mountain.

Mountain

Het Woodstock Festival
Een grote opsteker voor de bekendheid van Mountain was hun indrukwekkende optreden op het legendarische Woodstock Festival in 1969 in Bethel, New York. Het festival was de tweede dag ingegaan met optredens van onder meer Santana en Canned Heat, waarna de nieuwkomers Mountain zich mochten bewijzen met het vierde concert in hun bestaan.

Het concert viel goed in de smaak bij het publiek maar het optreden zou om onbekende redenen niet in de film te zien zijn. Ook het concert van de groep, met knallers als 'Waiting to Take You Away', de Jack Bruce-cover 'Theme for an Imaginary Western' en 'For Yasgur's Farm', de eerste soundtrack van de film niet halen. Pas op de dubbelelpee Woodstock 2 zouden een paar opnames van Mountain te beluisteren zijn.

Mountain ‎– Climbing 3

Laatstgenoemde nummers zouden later wel terug te vinden zijn op het eerste album van Mountain. Drummer Smart had inmiddels de groep verlaten en had de drumstokjes overgegeven aan de Canadees Laurence 'Corky' Laing. Met de klassieke line-up van Leslie West (gitaar en zang), Felix Pappalardi (bas en piano) en Corky Laing (drums en percussie) werden een negental tracks opgenomen. Het meest bekende nummer van Mountain was eveneens de openingstrack van de elpee.

Mountain ‎– Climbing 2

'Mississippi Queen' was de meest succesvolle single van de groep en zou de 21e plaats halen in de Billboard Top 200. In Nederland zou de single niet verder komen dan de tipparade.

Het album

Mountain ‎– Climbing A

Kant A:
01 Mississippi Queen 2:30
02 Theme For An Imaginary Western 5:10
03 Never In My Life 4:50
04 Silver Paper 3:17

Mountain ‎– Climbing B

Kant B:
01 For Yasgur's Farm 3:20
02 To My Friend 3:38
03 The Laird 4:35
04 Sittin' On A Rainbow 2:20
05 Boys In The Band 3:35