Vandaag in 2007, de zevenklapper van Afonso Alves

Vandaag gaan we vier jaar terug in de tijd. We gaan terug naar zeven oktober 2007, naar Heerenveen waar die zondag middag de wedstrijd SC Heerenveen tegen Heracles gespeeld werd. De wedstrijd die op papier een normale Eredivisie-wedstrijd leek zou uitgroeien tot een historische gebeurtenis, met dank aan Afonso Alves. De Braziliaanse aanvaller van Heerenveen zou die middag geschiedenis schrijven.

In de zomer van 2006 kwam Alves van het Zweedse Malmö FF over naar Heerenveen. De Friese club betaalde maar liefst 4,5 miljoen euro voor de aanvaller die daarmee de duurste aankoop aller tijden werd voor de club. Al snel liet de goaltjesdief zien waarvoor hij gehaald was. In zijn eerste seizoen maakte hij maar liefst 34 doelpunten in 31 Eredivisie-wedstrijden. Hiermee behaalde hij zelfs de tweede plaats op de lijst van topscorers van Europa achter de Italiaanse grootheid Francesco Totti.

Dankzij het topseizoen stond Alves in de zomer van 2007 in de belangstelling van vele clubs uit Europa, maar door de hoge transfersom die Heerenveen vroeg, haakten de diverse clubs af. Dit tot groot ongenoegen van de Braziliaan. Hij wilde zo graag weg dat hij probeerde een vertrek te forceren door niet op te komen dagen bij de start van de trainingen voor het nieuwe seizoen. Nadat de transferdeadline definitief verstreken was en duidelijk was dat hij moest blijven bij de club uit Noord-Nederland kwam hij er uiteindelijk uit in een gesprek met de clubleiding. Alves kreeg een hoger salaris en moest een boete betalen. Daarna hervatte de spits in september de trainingen weer.

Alves viert alweer een doelpunt (Foto: Pro Shots)

Op 29 september speelde hij weer zijn eerste wedstrijd voor Heerenveen tegen Feyenoord. Deze wedstrijd wist hij nog niet te scoren. Een week later maakte hij dat dubbel en dwars goed. In de wedstrijd thuis tegen Heracles was de oude Alves weer terug. Al na tien minuten wist hij de eerste kans van zijn club om te zetten in een doelpunt. Oog in oog met de keeper leek hij eerst te falen, maar toen hij de bal alsnog mee kreeg, rondde hij het koel af. Zeven minuten later schoot hij een vrije trap, na een overtreding op Alves zelf, buiten bereik van de keeper in de goal. De fans sloten de opstandige spits weer in hun harten. Binnen twee minuten lag ook zijn derde doelpunt in het net. Alves werd met een lange bal de diepte ingestuurd en dankzij een schutterende verdediger van Heracles kon hij de bal in de verre hoek schuiven. Daarmee ronde Alves al vroeg in de wedstrijd een loepzuivere hattrick af.

Na een kwartier in de tweede helft maakte Gerald Sibon een einde aan alle illusies van Heracles met de 4-0. In de 68e minuut was het weer Alves-tijd. Nadat hij drie spelers uitspeelde kon hij de bal bekeken langs de keeper schuiven voor de 5-0. Twee minuten later al kon de aanvaller een voorzet van de flank van dichtbij in de goal schieten, 6-0. Vier minuten later, in de 74e minuut wist teamgenoot Miralem Sulejmani Alves alleen voor de keeper te zetten De gretige spits had daar geen moeite mee en tikte zijn zesde doelpunt van de middag binnen. Met dit doelpunt kwam hij op gelijke hoogte met legendarische spelers als Marco van Basten en Johan Cruijff die ook ooit zes keer scoorden in één wedstrijd. Maar toen Heerenveen in de 77e minuut een vrije trap kreeg aan de linkerkant van het veld voelde iedereen het al aankomen. Alves wist de vrije trap die voor de goal kwam ook weer om te zetten in een doelpunt en speelde zich zo alleen in de geschiedenisboekjes; een uniek record.

Alves tikt hier de 6-0 binnen (Foto: Pro Shots)

In de 81e minuut was de Braziliaan weer dicht bij een doelpunt maar hij maakte een overstapje en stelde zo Sibon in staat om de 9-0 binnen te tikken. Er volgden nog wat kansjes maar het zou bij die stand blijven. Toen de wedstrijd bijna ten einde was haalde Heerenveen-trainer Gert Jan Verbeek Afonso Alves naar de kant. Verbeek had al zijn wissels al opgebruikt maar gunde zijn spits een echte publiekswissel. Bij het verlaten van het veld kreeg Alves een staande ovatie van de Friese supporters en met tien man speelde Heerenveen de laatste minuten van de wedstrijd uit.

Alves wilde graag in de daaropvolgende transferperiode alsnog weg. Een transfer voor achttien miljoen euro naar AZ liep na veel getouwtrek mis. Maar op de laatste dag dat de transfermarkt nog open was vertrok hij alsnog. Middlesbrough FC legde twintig miljoen euro op tafel voor de aanvaller, waardoor hij alsnog zijn zo gewenste transfer kreeg. In het buitenland wist Alves vervolgens nooit meer zijn faam waar te maken en belandde hij in Qatar waar hij nu nog voetbalt.