Prijzenslag in de console-wereld

Hoewel de next-gen console war qua prijzen al vorig jaar losgebarsten zou moeten zijn, is het lang redelijk stil geweest rondom de prijsverlagingen van de Xbox 360 en de PlayStation 3. De verwachte prijsverlaging van de Xbox 360 ten tijde van de launch van de PlayStation 3 bleef uit, en ook de PlayStation 3 behield langer dan verwacht zijn launchprijskaartje (alhoewel de 20GB versie in Japan al voor de release een prijsverlaging kende). Sinds enkele weken is de strijd om de feestdagen echter uitgebroken en zijn er nogal wat aankondigingen gedaan. Tijd dus om alles eens even op een rijtje te zetten, te beginnen met de PlayStation 3.

Op 10 november 2006 verscheen in Japan de PlayStation 3 in de winkels en een week later, op 17 november, verscheen de console ook in de Amerikaanse winkels. In Europa moesten we nog een paar maanden wachten, tot 22 maart om precies te zijn. Om ons te belonen voor het lange wachten konden wij echter niet zoals de Japanners en de Amerikanen kiezen uit een 60GB of gestripte 20GB-variant, maar enkel de standaard 60GB versie kopen voor een bedrag van 599 euro. Al snel kwam er van alle kanten geklaag dat die prijs toch wel erg hoog was, vooral in vergelijking met de concurrenten, de Wii van 249 euro en de Xbox 360 van 399 euro (premium versie).

Een week na de release verschenen de eerste geruchten over een nieuwe versie al, hoewel Sony natuurlijk direct ontkende dat er een 80GB-versie zou komen. Begin april werd bekend gemaakt dat de 20GB variant van de console uit het assortiment werd gehaald, hij verkocht erg weinig in vergelijking met zijn 60GB-broer. Echt verrassend was het dan ook niet dat er vervolgens weer een gerucht rond ging over een grotere HDD. Deze keer gaf Sony al grotere modellen te overwegen en in mei was het dan eindelijk zover, de 80GB PS3 werd aangekondigd, maar dan wel alleen voor Korea.

Halverwege juni verscheen de eerste PS3 bundel in Japan, waarbij beide versies van de console geleverd werden met Everybody\'s Golf 5. In de VS is aan het eind van diezelfde maand een actie waarbij Amerikanen vijf Blu-Ray-films gratis krijgen als ze een Blu-Ray-speler kopen. Deze actie komt niet van Sony zelf, maar Sony profiteerde hier uiteraard wel van. Vanuit developers en publishers werd er ook al gevraagd om een pricedrop. Begin Juli verschenen de eerste geruchten over een pricedrop die uiteraard door Sony ontkend werden. Slechts drie dagen later werd bekend dat de pricedrop er toch echt kwam, maar voorlopig werd de console enkel in de VS honderd dollar goedkoper. Tevens zou er een 80 GB-versie verschijnen. Een prijsverlaging voor Europa bleef helaas uit. Wel werd er een week later een starterspack aangekondigd voor de prijs van een gewone PS3. Dit starterspack bevatte een extra controller en de games Resistance en Motorstorm. Normaal zou dit pakket 765 euro kosten, dus de eerste verborgen prijsverlaging was een feit.

Eind augustus meldde Sony dat er voorlopig geen prijsverlaging zou komen. Wel verscheen er een nieuw starterpack met Heavenly Sword en Formula One Championship Edition. Begin oktober kwam dan eindelijk de langverwachte prijsverlaging welke 10 oktober in is gegaan. Sony Europa heeft aangekondigd dat er een 40GB-versie zal verschijnen. De 60GB-versie zal vanaf nu 499 euro kosten en de 40GB-versie zal 399 euro gaan kosten. De 60GB-versies zijn de al langer verkrijgbare starterspacks. De packs zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt, nieuwe voorraad zal niet meer geleverd worden.

Naast de prijswijziging is er ook de introductie van het 40GB-model. Dit model zal een afgeslankte versie zijn van zijn grotere broer. Het apparaat heeft uiteraard een kleinere HDD, maar de console zal slechts twee USB-poorten bevatten en geen kaartlezer. De belangrijkste verandering is echter dat de PS2 backwards compatibility uit de console is gehaald, PS2 spellen spelen op je PS3 zal dus niet meer mogelijk zijn. De reden hiervoor is dat de huidige kopers hier weinig behoefte aan hebben en dat Sony op deze manier de nadruk wil leggen op de PS3-games. Daarnaast moet de kostprijs van deze nieuwe variant natuurlijk gedrukt worden, want het apparaat ligt wel opeens voor honderd euro minder in de schappen. In de nabije toekomst kunnen er ook 40GB bundels verwacht worden. Sony Italië sprak over een 40GB PS3 met Pro Evolution Soccer 2008 voor de prijs van 435 euro en er zullen twee bundels met Blu-Ray films verschijnen: een 40GB PS3 met de films Spiderman 3 en 300 voor 415 euro en ook een bundel met een 40GB PS3 met de film Pirates of the Caribbean 3.

Naast al het gedoe over grotere HDD\'s en wegbezuinigde functies is er nog een belangrijke verandering op komst voor de PlayStation 3. De wel niet wel niet maar uiteindelijk toch maar wel aangekondigde rumble controller komt eraan. Deze Dual Shock 3-controller zal vanaf 11 november in Japan te koop zijn, en niet veel later waarschijnlijk ook de overstap naar Europa maken. Het wachten op een PlayStation 3 met Dual Shock 3-controller kan dus ook nog de moeite waard zijn.

Huidige versies PS3 in Europa:

PS3 60 GB versie:

499 euro
60 GB HDD
HDMI-poort
(Beperkte) Backwards compatability met PS2 games
Vier USB-poorten
Kaartlezer
Twee draadloze controllers (SIXAXIS)
Motorstorm en Resistance/ Heavenly Sword en Formula One
WiFi
Composiet/Scart kabel
Zal verdwijnen zodra voorraad op is

PS3 40 GB versie

399 euro
40 GB HDD
HDMI-poort
Geen Backwards compatability met PS2 games, wel PS1
Twee USB-poorten
Draadloze controller
WiFi
Composiet/Scart kabel
Eventuele bundels: PES 2008 (435 euro), Spiderman 3 en 300 (films) voor 415 euro en Pirates of the Caribbean 3 (film) voor 415 euro

Toekomstige bundels:

PS3 40GB wit

Al aangekondigd voor Japan, maar de verwachting is dat er ook een witte PS3-bundel zal komen. Wanneer deze bundel, als hij al gaat komen, naar Europa komt is onbekend.

Japanse bundel