iPhone 12

Een nieuwe herfst, een paar nieuwe iPhones. Dit jaar heeft Apple vier nieuwe telefoons gelanceerd, namelijk de iPhone 12, iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max. Opvallend dit jaar is de iPhone 12 Mini, de kleinere versie van de iPhone 12. Tijdens de introductie van de nieuwe telefoons werd de nieuwe 5G feature uitgebreid in het zonnetje gezet, maar er is nog meer veranderd dat voor ons Nederlanders misschien wel interessanter is. Wij mochten aan de slag met de iPhone 12 en dit zijn onze bevindingen.

De prijs van de iPhone 12 begint dit jaar bij 909 euro. Dan krijg je uiteraard een iPhone 12 met 64GB aan opslag en een usb-c-naar-Lightning-kabel kabel. Dit jaar krijg je er geen usb adapter en koptelefoon bij. Wie nog geen usb-c lader oplader heeft, kan deze apart kopen of de oude lader gebruiken van zijn vorige iPhone of iPad. Persoonlijk heb ik zat van die kabels liggen, maar nog geen usb-lader. Apple neemt hierin een grote stap naar de toekomst.

Als je hem voor het eerst vast hebt, dan merk je al snel dat hij een stuk lichter is dan zijn voorganger. Het scheelt bijna 20 gram met zijn voorganger, en dat lijkt weinig, maar je merkt het direct als je hem vasthoudt. Hierdoor ligt de iPhone 12 prettiger in de hand. Als je de iPhone 11 en 12 bovenop elkaar legt, dan is de iPhone 12 ook een klein beetje kleiner dan zijn voorganger. Gelukkig is het qua schermoppervlak hetzelfde gebleven, dus daar lever je niets in.

De telefoon zelf heeft wel een flinke aanpassing gekregen. Zo zag de iPhone 11 er nog plasticachtig uit, de 12 heeft het ontwerp van de iPhone 5 overgenomen en ziet er metaalachtig uit. Daarmee krijgt de iPhone meteen een premium uitstraling in onze ogen. De grootste verandering die je merkt tegenover de iPhone 11 is het scherm. Dit is geupgrade van een LCD scherm naar een Super Retina XDR-oled scherm. Dat zou zorgen voor een bredere kleurweergave, diepere zwarttinten en een hoger contrast. Zo met een ongetraind oog merk je dat niet zo op bij dagelijks gebruik, maar bij het bekijken van Netflix merk je toch wel dat zwart nu ook daadwerkelijk zwart is. Het enige vervelende is die grote notch aan de bovenkant waar de selfie-camera zit. Dat ding zit er nog steeds en mag van mij ondertussen wel eens kleiner worden.

De camera is dit jaar niet veel veranderd ten opzichte van verleden jaar. De iPhone 12 heeft twee cameralenzen op de achterkant: een 12 megapixel-groothoeklens en 12 megapixel-ultragroothoeklens. Nieuw dit jaar is de Nachtmodus, waardoor je nog mooiere foto’s kunt maken in het donker. Dat geldt ook voor de selfiecam, dus als we weer uit mogen, dan kun je nu nog betere sefies maken in de club. Ook ondersteunt Apple nu Dolby Vision tijdens het filmen waardoor je in 4K en HDR nu nog kleurrijkere filmpjes kunt maken dan eerst.

Apple pronkte tijdens zijn bekendmaking dat de nieuwe iPhones allemaal 5G ondersteunen. Hoewel het een hoog patsfactor heeft bij het maken van screenshots, heeft het qua gebruik ons niet zoveel opgeleverd. Tijdens het testen in Amsterdam en omstreken heb je op de meeste plaatsen uiteraard een 5G verbinding, maar je merkt in het dagelijks gebruik niet dat je ook veel sneller content binnen haalt. 5G vraag echter wel meer van je batterij. Gelukkig heeft Apple hieraan gedacht en switcht hij vanzelf naar 4G om batterij te besparen. Moet je toch even wachten met het maken van je screenshot …

Over de accuduur gesproken: die is prima. Bij mijn dagelijks gebruik van 4-5 uur schermtijd per dag, gaat de batterij een dag mee. Dat Apple ervoor gekozen heeft om de batterij kleiner te maken ten opzichte van zijn voorganger, resulteerde er bij ons niet in dat wij hem nou sneller aan de lader moesten hangen. Dat opladen gaat nu wel een stuk makkelijker, dankzij de ingebouwde Magsafe. Je kon de oude iPhones al draadloos opladen, maar het was altijd een gedoe om de juiste positie te vinden. Dankzij de Magsafe zijn er nu magneten aan de iPhone toegevoegd waardoor de iPhone in de juiste positie wordt gedwongen om goed op de draadloze oplader te liggen. Dit werkt heel goed, en ik zou deze feature graag ook bij andere apparatuur willen zien die draadloos opgeladen kunnen worden.

De nieuwe toevoegingen die Apple heeft gemaakt aan de iPhone 12 zijn hele fijne nieuwe features. 5G, het nieuwe scherm en de Magsafe functies zijn losstaand dan misschien geen reden om direct een nieuwe iPhone te kopen als je een iPhone 11 al hebt, maar wel mooie upgrades als je een oudere iPhone hebt.