CD: Insomnium - Winter's Gate

Zo'n twee en een half jaar na hun verpletterende album Shadows of the Dying Sun is de Finse death metalband Insomnium alweer terug met een spetterende nieuwe plaat. Winter's Gate is alweer het zevende album van de band uit Joensuu, die ons sinds hun debuutalbum In The Halls Of Awaiting in 2002 altijd heeft weten te imponeren met hun kenmerkende eigenzinnige melodieuze death metal.

Insomnium - Winter's Gate

Met Winter's Gate waagt de band zich aan een bruut conceptalbum, bestaande uit één track van exact 40 minuten, waarbij we samen met een groep woeste Vikingen tijdens een strenge winter op zoek gaan naar een mysterieus eiland ten westen van Ierland dat vol met grote schatten zou liggen. Het resulteert in een avontuurlijke reis vol onverwachte wendingen, waarbij het dodelijke gevaar van alle kanten op de loer ligt. Het verhaal van Winter's Gate werd gebaseerd op een verhaal dat zanger en bassist Niilo Sevänen zo'n tien jaar geleden al schreef en waarmee hij destijds ook nog eens een prijs wist te winnen.

The hoar sea enfolds us.
The scent of the coming winter.
Hear the howl of the wind.
A song from the ocean's womb.

Insomnium logo

Winter's Gate is een compositie bestaande uit een zevental hoofdstukken die vloeiend in elkaar overgaan en zo een bruisend geheel vormen waarin we een uitzonderlijk gevarieerd geluid van Insomnium te horen krijgen. Zo weet de band, bestaande uit zanger en bassist Niilo Sevänen, gitarist en zanger Ville Friman, gitarist Markus Vanhala en drummer Markus Hirvonen, zich ook prima te redden met duistere doom metal en  overdonderende black metal doordrenkt met beukende blastbeats, maar schromen de mannen ook niet om het tempo te laten zakken om aldoende tot rust te komen met spacende progressieve rockklanken die zelfs wel wat aan Pink Floyd doen denken.

Hear the sound resonate.
Through your flesh.
Through hte ground, across the skies.
Cracking roar, a thunder's bark.
Echoes here, the voice of doom.
Blackened clouds now seize the welking.
Wielding all of winter's ire.

Na het verschijnen van Shadows of the Dying Sun hadden we het idee dat deze band hun top al had bereikt maar met Winter's Gate gaan de mannen nog een stuk verder met een plaat die we zeker tot het beste werk van de Finse band mogen rekenen. Dat is overigens ook voor een groot deel te danken aan het subtiel dominerende toetsenwerk van Aleksi Munter, die de liefhebbers uiteraard ook kennen van zijn uitstekende werk met Swallow The Sun.

Insomnium
Insomnium

Of het de metalrelease van 2016 zal zijn kunnen we uiteraard nu nog niet zeggen maar het zou ons toch wel wat verbazen als dit Finse epos niet in de nodige eindejaarslijstjes zou opduiken. Fans van bands als Opeth, Amon Amarth en Emperor zullen deze plaat in elk geval niet in hun collectie mogen laten ontbreken.