LEAGOO Shark 1, is 6-inch nog handelbaar?

3. Leagoo Shark 1

 

Bouwkwaliteit en design

Op de bouwkwaliteit is weinig aan te merken. Zoals je kan verwachten is het toestel duidelijk groter dan 5,5-inch modellen en dat merk je vooral in de praktijk. Waar je bij een 5,5-inch soms nog met één hand redelijk wat kan bedienen, is dat met dit toestel vrijwel niet meer mogelijk. Wat dat betreft moet je dus een bewuste keus maken voor dit formaat toestel.

shark1-bouwkwaliteit7 (Foto: rene90)
Shark 1 - Jiayu S3

Als we dan naar de rest van de bouwkwaliteit kijken, voelt het toestel erg degelijk en solide. Omdat de batterij vast in het toestel zit hebben ze de achterkant, die ietwat te glad is, mooi weg kunnen werken. Onderaan het toestel vind je op de achterkant een stukje plastic, waarin de speaker verwerkt zit. Ze hebben gebruik gemaakt van een kleine verhoging waardoor het geluid nog wel te horen is als het toestel op tafel ligt. Aan de bovenzijde vinden we de camera met flitser ernaast. 

Wat LEAGOO erg goed heeft gedaan is de rand om het toestel heen. Dit is gemaakt vanuit één stuk waardoor je geen spleten of oneffenheden hebt. In de rand bovenop vinden we een 3.5mm audio jack, en de infrarood zender. Onderop een microUSB-poort voor het opladen. Het gehele toestel zit gewoon goed in elkaar. De simkaart-tray (2 sim, of 1 sim+1microSD) zit netjes in de behuizing, de knoppen aan de rechterzijde zitten niet los dat ze geluid maken als je het toestel beweegt en aan de voorzijde vinden we een duidelijke notificatieled. De 5MP selfie-cam beschikt nog over een eigen LED-flitser. Verwacht hier echter geen wonderen van.

shark1-bouwkwaliteit1 (Foto: rene90)

shark1-bouwkwaliteit2 (Foto: rene90)

shark1-bouwkwaliteit3 (Foto: rene90)

shark1-bouwkwaliteit4 (Foto: rene90)

shark1-bouwkwaliteit5 (Foto: rene90)


Het scherm

Het is een LTPS-scherm van, volgens de specificaties, LG. Een FullHD scherm op 6-inch formaat resulteert in 368PPI, voor de gemiddelde gebruiker dus zeker goed genoeg. Het scherm zelf ligt netjes in de behuizing en er is gebruik gemaakt van de afgeronde zijkanten van het scherm waardoor het wat netter overloopt in de randen. Gorilla Glass 3 is gebruikt om het scherm niet te snel te laten barsten. Houd er wel rekening mee dat er geen fysieke knoppen zijn, dus je moet gebruikmaken van on-screen knoppen. 

Qua kwaliteit van het scherm ben ik er best over te spreken. Bij verschillende fragmenten heb ik het toestel onder meerdere hoeken bekeken en dan blijven de kleuren gelijk. Onder vol zonlicht is het scherm nog af te lezen op de hoogste helderheid dus hier heb ik ook geen klachten over. Het is ook in te stellen op redelijk lage helderheid wat prettig is voor in de avond. 

shark1-scherm5 (Foto: rene90)

shark1-scherm1 (Foto: rene90)

shark1-scherm3 (Foto: rene90)

shark1-scherm4 (Foto: rene90)

Prestaties

De 3GB werkgeheugen biedt wel wat mogelijkheden en je zal geen lag ervaren of andere problemen op dat gebied hebben. De combinatie MT6753+3GB is al veel vaker teruggekomen in reviews dus dit vraagt geen verdere uitleg. 

  • Antutu: 33920
  • 3D Mark: 4363
  • Quadrant: 15751
  • Geekbench: 582 single-core, 2016 multi-core

shark1-stats3 (Foto: rene90)

shark1-stats1 (Foto: rene90)

shark1-stats2 (Foto: rene90)

GPS

Werkt voldoende zonder gebruik te hoeven maken van wifi of mobiele netwerken. 

shark1-gps1 (Foto: rene90)shark1-gps2 (Foto: rene90)

Speaker

Jammer dat er geen gebruik wordt gemaakt van een stereo speaker. Voor een mono-speaker klinkt het best aardig, maar als je dit gaat vergelijken met een toestel die wel over een dubbele speaker beschikt, hoor je duidelijk verschil. Helemaal met het oog op een groot scherm, wat meer mogelijkheden qua filmpjes kijken biedt, had het een toegevoegde waarde gehad. 

Vingerafdrukscanner

De scanner zelf werkt prima, je kan je vinger er een fractie van een seconde opleggen en dat is voldoende om je vinger te herkennen. Het plaatsen van je vinger onder een hoek geeft geen problemen. Het enige wat wél problemen geeft is of de software, of de communicatie tussen de sensor en het besturingssysteem. Je kan je vinger kort op de sensor leggen en er weer afhalen, na ongeveer 1 seconde ontgrendelt hij dan. Het is spijtig dat die vertraging aanwezig is omdat het juist het idee is van zo'n scanner dat het toestel snel ontgrendeld. 

Infrarood

Een grappige toevoeging die ik in de praktijk nog niet werkend heb gekregen met mijn Samsung tv.

Software

Eigenlijk is dit het grootste probleem van deze Shark 1. Ik heb me al meerdere keren geërgerd aan de omslachtige manier hoe dingen zijn ondergebracht en welke extra (onduidelijke) extra features ze hebben ingebouwd. Dit is nog los van de bloatware die erop staat en die niet te verwijderen is, zoals LEAGOO Beauty, Powersaver, Opera Mobile market en nog een aantal. Er zijn een aantal dingen waar je in de praktijk tegenaan loopt, zoals het dropdown menu met instellingen wat onduidelijk en vaag is, het dialpad wat half vertaald is, telkens de groene tint van LEAGOO, een eigen variant op de Galerij en in de instellingen een eigen soort quick-settings menu wat onduidelijk blijft. Daarnaast heb je weer de on-screen navigatieknoppen, waavan je kan instellen dat hij altijd aanwezig moet zijn of ook mag verbergen. Dit werkt niet helemaal juist want als je hem geforceerd op het scherm wilt, zijn er nog steeds bepaalde apps waarbij hij toch verdwijnt en je hem dan weer zelf omhoog moet halen (Whatsapp bijvoorbeeld).

Ik had veel liever gezien dat er gewoon gebruik zou worden gemaakt van een schone installatie, zonder al die poespas en toevoegingen die gewoon allemaal niet voldoende zijn uitgewerkt. Conclusie, als je een eigen skin gebruikt, zorg dan dat hij functioneel is.

shark1-software1 (Foto: rene90)shark1-software2 (Foto: rene90)

 

Batterij

Het toestel heeft behoorlijk wat gewicht, wat mede komt door de 6300mAh accu. Deze is wel nodig om het 6-inch scherm van energie te voorzien. Het is altijd zoeken naar de balans tussen het gewicht en de grootte van de accu en de standby tijden die je daarmee haalt. In het geval van de Shark 1 is onderstaande een redelijk gemiddeld overzicht van de afgelopen paar dagen (vooral veel gebruik van wifi / mobiele netwerken). Twee volle dagen is voor mij ruim haalbaar, en de derde dag meestal ook wel. De vraag is alleen of je niet liever een wat kleinere accu hebt zodat het toestel iets handzamer wordt. Voor ieder een persoonlijke keus.  

shark1-bat1 (Foto: rene90)shark1-bat2 (Foto: rene90)

Camera

De camera is me goed bevallen. Hij focust snel en maakt behoorlijke foto's. Het enige wat wel lastig is gebleken is het fotograferen met tegenlicht, zoals te zien is op de laatste twee foto's. Voor de meeste gebruikers zal deze Shark 1 goed genoeg presteren. De selfie-cam presteert prima, de laatste foto is in een volledig donkere ruimte met gebruk van de flitser. 

shark1-foto1 (Foto: rene90)

shark1-foto2 (Foto: rene90)

shark1-foto3 (Foto: rene90)

shark1-foto4 (Foto: rene90)

shark1-foto5 (Foto: rene90)

shark1-selfie (Foto: rene90)