Earson ER-159, compleet met discolichten

3. Earson ER-159

Earson heeft met deze speaker weer iets anders neergezet. Het is wat meer gefocust op gebruik voor op de camping of op het strand, dit samen met meer accucapaciteit en nog wat andere 'handige' functies. Dit resulteert wel gelijk in een wat hogere prijs van 57 dollar excl. verzending, en in een groter formaat. Het is dus de vraag wat je precies zoekt en of dit dan toereikend is. 

Specificaties

  • Ingebouwde 8000mAh accu, te gebruiken als powerbank (kabel meegeleverd)
  • 6ohm, 6W speaker
  • Bluetooth 2.1 + EDR
  • FM-radio 
  • MicroSD-kaart
  • AUX-ingang (audiokabel meegeleverd)
  • USB-ingang
  • 20,5x11x11cm (lxbxh)
  • Ongeveer 1 kg
  • Witte ledstroken op de hoeken, gekleurde LED's op de zijkanten (knipperen a.d.h.v. de muziek)

Wat betreft de specificaties zijn er een aantal zaken die interessant kunnen zijn (lampen in de hoeken, powerbankfunctie, etc.) maar een aantal andere waarvan het de vraag is hoe dit in de praktijk zal zijn. Het is jammer om te zien dat er geen sterkere speakers zijn gebruikt omdat 6W gelijk is aan de ER163 die een stuk kleiner formaat heeft. 

Het is dus best een groot apparaat, waarbij ik weinig heb aan te merken op de bouwkwaliteit zelf. De knoppen zijn goed uitgevoerd waarbij het jammer is dat ze voor de antenne geen alternatief gevonden hebben, maar je gebruik moet maken van de B100-uitschuif antenne. De genoemde 'minimale 4 uur muziek afspeeltijd' is haalbaar uit eigen ervaring. Ik heb hierbij gebruik van de bluetooth verbinding gemaakt op een normaal volume waarbij hij na 5 uur nog niet leeg is. 

earson-2 (Foto: rene90)

earson-3 (Foto: rene90)

In de praktijk

Ter eerste vergelijking heb ik zowel de ER-151, ER-160 en ER-159 op maximaal volume laten spelen om te kijken hoeveel decibel dit genereert. Dit is op een afstand van 30 centimeter van de speaker gemeten. 

ER-151 92,4
ER-160 104,3
ER-159 110,2

decibelmtr1 (Foto: rene90)decibelmtr2 (Foto: rene90)decibelmtr3 (Foto: rene90)

Hieruit kan je zien dat de ER-160 niet heel veel onderdoet qua volume ten opzichte van de 'grotere' ER-159. Als we het dan hebben over het belangrijkste, namelijk de geluidskwaliteit, is het jammer dat hier niet voldoende aandacht aan is besteed. Als je bij de ER-151 verrast werd door de kwaliteit van die goedkope box, en bij de ER-160 er een tikkeltje meer volume bij kreeg, is het de vraag wat de grootste van het stel nu als meerwaarde biedt? Dat is voor mij niet genoeg uit de verf gekomen. Qua volume kan het behoorlijk hard waarbij het wordt op een gegeven moment wat schel wordt, hoewel het nog wel beter klinkt dan de voorlopers.

Als er dan iets gezegd moet worden over het geluid is er niet iets waarin deze speaker echt uitblinkt. Het nadeel is voornamelijk ook dat de speakers aan de onder -en bovenkant zitten en niet zoals de foto's doen vermoeden in de zijkanten. Hij is dus gemaakt om rechtop te zetten waarbij een harde ondergrond wel van belang is voor een redelijke bass. Op de andere gebieden blijft het allemaal wat vlak en 'standaard' klinken. 

Je moet het bij deze Earson dus vooral hebben van de 'extra' functies, maar wat zijn die eigenlijk?

FM-radio

Deze zit automatisch ingebouwd met een antenne die je kan uitschuiven. Het werkt prima maar alleen het meest recente station wordt onthouden. Of deze radio een toegevoegde waarde heeft zal veelal persoonlijk liggen, want de gemiddelde telefoon beschikt hier inmiddels ook over als je de AUX-kabel aansluit. 

Discolichten

Totaal nutteloos wat mij betreft, het is niet fel genoeg om een kamer te verlichten en het is dus meer voor de leuk. Daarbij komt ook dat het aan hebben staan van de lampen voor wat storing kan zorgen als het geluid zachter wordt / uit staat. Je hoort dan een zachte piep die verdwijnt als je de lampen uit doet. Er zijn nog een aantal verschillende standen, op basis van de muziek, volgens een bepaalde interval etc. Niet heel spannend om veel meer over te vertellen. 

earson-4 (Foto: rene90)

LED-lampen

Dit is iets wat ik wel voor me zie, op de camping op een tafeltje met muziek en dan het licht uit dit apparaat. Het werkt goed en valt in te stellen met twee verschillende sterktes. Verwacht niet dat je hele kamer verlicht is, maar het is voldoende voor op een tafeltje. Bij deze lampjes heb je geen probleem met een pieptoon. 

earson-5 (Foto: rene90)

Powerbank

8000mAh, wat je ook kan gebruiken als powerbank. Opladen van je smartphone gaat met maximaal 1A dus snel is het niet maar het is iets.