Nyko Zoom

Exclusief voor Kinect

Microsofts pareltje, Kinect, is nu alweer een jaar uit. Een product waar iedereen een bepaald gevoel bij heeft. De een vindt het geweldig en de ander vindt het de ondergang van de industrie. Nou geniet ik er persoonlijk soms van. Bij games als Dance Central en Kinect Sports blijkt het altijd wel een leuk hebbedingetje te zijn. Maar het vervelende is dat Kinect zoveel ruimte in neemt. Hardwarebedrijf Nyko vond dat ook en komt met de Nyko Zoom, een product die je maar liefst 40% dichterbij de camera van Kinect kan laten staan. Werkt dit product ook echt?

nyko

Zoals gezegd vraagt de Kinect altijd om erg veel ruimte. Ik moet maar liefst zo’n 2,5 meter voor de camera staan wil hij mij in mijn volledigheid zien. Vanwege ruimtegebrek sta ik dan ongeveer tegen een muur aan. Bij intensieve spellen als Dance Central heb ik ook nog een probleem dat ik moeilijk naar links kan stappen. Het zorgt voor blauwe tenen en pijnlijke armen. Multiplayer is helemaal uit den boze, de Kinect vraagt dan om zoveel ruimte dat ik er een loods voor moet afhuren om met zijn tweeën te kunnen spelen. Wat was ik in mijn nopjes toen de Nyko Zoom binnenkwam, want het product werkt precies zoals ze adverteren.

nyko

De Zoom is niets meer dan een opzetstukje voor je Kinect. Je klikt het over de twee camera’s en de sensor heen en je bent direct klaar om te gaan. Softwarematig hoef je niets aan te passen. Doordat de Nyko Zoom een ‘fisheye-effect’ heeft trekt die het beeld wat Kinect ziet enorm naar buiten. Dit zorgt in mijn geval voor zeker zo’n 50% verbetering ten opzichte van het origineel. Ik kan nu makkelijk een meter voor de tv gaan staan en dan ziet Kinect mij nog volledig. Met meerdere mensen spelen is nu ook geen probleem, je hoeft dan nog maar ongeveer 1,5 meter voor de sensor te staan.

De Zoom komt wel met wat problemen. Volgens sommige kopers brengt het product schade aan de originele Kinect. Het ging hier vooral om krassen. In mijn geval heb ik het product in een keer erop laten zitten en niet meer eraf geklikt in verband met angst voor die schade. Het zou hier alleen om speciale gevallen gaan en om krassen aan de buitenkant van het apparaat, niet iets om je gigantisch druk over te maken. Ook herkent Kinect je armen soms minder goed door de fisheye-camera. Wanneer je zonder de Zoom nog je armen overal kan plaatsen moet je nu soms je armen langs je borst houden omdat die het anders niet herkent. Het gebeurt niet vaak en het is niet storend, maar als je niet weet wat er nu steeds fout gaat kan dat vervelen.

Conclusie:
Met een prijskaartje van dertig euro is de Nyko Zoom niet goedkoop. Je krijgt precies wat er op de verpakking staat. Het spelen met Kinect neemt nu veel minder ruimte in beslag. Waar je eerst nog de hele kamer moest renoveren of zelfs niet met Kinect kon spelen vanwege ruimtegebrek kan dat probleem met de Zoom opgelost zijn. Wanneer je dus graag af wil van de ruimteproblemen die de Kinect met zich meebrengt is de Nyko Zoom een topproduct.