FIFA 07

De Xbox 360 is nog geen jaar oud en we zitten alweer aan het derde FIFA deel op de Xbox 360. Een beetje overdreven als je het mij vraagt, maar goed, daar zullen we het maar niet over hebben. Het is veel belangrijker om te kijken of FIFA 07 voor de Xbox 360 een waardige game is om te kopen.

Om te beginnen zullen we de verschillende spelmodi even doornemen; uiteraard is er de quick match waarbij je snel een pot kan voetballen. Kies je team uit de beschikbare landen en clubs en kies de tegenstander. Je kan hier met maximaal vier gamers tegelijk gamen, met en tegen elkaar. Naast de Quick match kun je zelf je toernooien opzetten met verschillende aantallen teams of je kunt de manager mode spelen. De manager mode is in mijn ogen verreweg het meest interessant; je kiest je team en je gaat aan de slag als manager. Je kan de opstelling bepalen, de sponsor, ticketprijs, transfers, etc en als je klaar bent ga je de wedstrijden spelen, of simuleren. Zo heb ik vaak wedstrijden tegen de wat makkelijkere tegenstanders laten simuleren omdat daar niet echt een uitdaging in zit.

Tot slot is er nog een soort mission mode waarin je een wedstrijd speelt en in die wedstrijden opdrachten moet halen. Een voorbeeld is: \'win de wedstrijd in de gewone tijd en scoor met een late wissel (na de 65e minuut)\'. Deze mode is vrij aardig, maar het levert mij te veel stress op en daarom heb ik het niet veel gespeeld.

Via Xbox Live kun je zo\'n beetje alle bedenkbare spelmodi zowel tegen als met elkaar spelen. Over het algemeen verloopt het zoeken naar wedstrijden erg soepel en is er geen merkbare lag. Het enige wat me opviel was dat de meeste gamers erg goed zijn, een wedstrijd met 5-1 verliezen is geen uitzondering...

De presentatie van de game is overigens perfect, het spel ziet er verzorgd uit en er zijn veel opties in het menu waar je wel even mee bezig bent. Het enige wat een beetje jammer is, is dat de 360-versie minder content heeft dan bijvoorbeeld de gewone Xbox-versie. Zo zijn er in de 360-versie bijvoorbeeld zes competities terwijl de Xbox er 25 heeft, daarnaast ontbreken de Nederlandse competities en het Nederlands elftal (of je moet met dat team willen spelen dat Van der Poel en Ronhaar in de basis heeft) weer eens. So much for next-gen, hè? Wat je trouwens wél weer kan met deze next-gen versie is content downloaden! Zo zullen in de toekomst aanvullende competities waarschijnlijk (gratis) ter download aangeboden worden en kun je ook extra voetballen en voetbalschoenen downloaden voor je spelers. Totaal nutteloos, maar wel grappig als je de Microsoftpunten er voor over hebt.

Grafisch ziet de game er goed, erg goed uit. Dit is verreweg de mooiste voetbalgame op de Xbox 360. Op de screens ziet alles er een beetje nep en glimmend uit, maar op mijn gewone TV is het een genot om naar te kijken. Een huisgenoot kwam op een gegeven moment ook verbaasd binnen en vroeg welke wedstrijd ik in hemelsnaam zat te kijken. Qua commentaar zit het met FIFA 07 ook wel snor. Vooral het Engelse commentaar is goed, maar ook Evert ten Napel en Youri Mulder zijn lekker bezig. Ik heb verschillende keren moeten gniffelen om het commentaar van Youri.