Tetris DS

Er zijn maar weinig mensen die nog nooit Tetris gespeeld hebben. Na het grote succes op de GameBoy werden er nog een groot aantal Tetris-varianten uitgebracht op alle mogelijke apparaten, van telefoons tot rekenmachines tot de PC. Overal vind je Tetris. Tetris is en blijft populair. Toen Nintendo bekend maakte dat Tetris voor de DS zou verschijnen werd meteen de belofte gedaan dat dit de beste Tetris ooit zou worden. Of dat zo is?



Het eerste wat opvalt bij het starten van Tetris DS is dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. Je kunt kiezen voor Single Player, Multiplayer of Wi-Fi. Single Player heeft weer een aantal verschillende mogelijkheden; standard, push, catch, mission, puzzle en touch.

Single Player
Als je kiest voor standard kun je vervolgens weer kiezen uit marathon (door blijven gaan tot je af bent) of line clear (een bepaalde hoeveelheid lijntjes maken waarbij je meer punten krijgt als je een hoger level kiest en kiest voor een half vol veld). Hier valt meteen op dat je alles precies zo kunt instellen zoals jij het wilt. Je kunt het level instellen (hoe snel de blokjes vallen) en bij line clear ook nog de hoogte van de blokjes die al in je veld liggen.

Bij push speel je tegen de computer. De computer laat blokjes van onderen komen en bij jou vallen ze van boven. Door het maken van lijntjes duw je de computer naar beneden. Op het moment dat hij de bodem raakt, of jij het plafond raakt is het afgelopen.


Touch en Puzzle

Touch is de mode die het meeste gebruikt maakt van de mogelijkheden van de DS. Als je touch gekozen hebt moet je vervolgens kiezen voor tower of touch puzzle. Bij tower krijg je een enorme toren blokjes voorgeschoteld die je doormiddel van draaien en schuiven met de stylus weg moet werken. Als de toren weg is, heb je gewonnen. Vooral bij de hogere levels komt het vaak voor dat het de eerste paar keren niet lukt en je vast komt te zitten, hier zit dus een grote uitdaging in! Puzzle werkt volgens het zelfde principe (draaien en schuiven met de stylus) alleen moet je dan kleine puzzels oplossen, zoals het wegspelen van twee lijntjes tegelijk door één blokje te verschuiven.

Het oplossen van puzzles zonder stylus kun je doen in de puzzle mode. Deze bestaat uit 200 puzzles, die je moet oplossen door keuzes te maken voor bepaalde blokjes en hoe het blokje dat je gekozen hebt gedraaid moet worden. De eerste puzzels zijn redelijk makkelijk, maar daarna betekent het al gauw een aantal keer proberen en je hersens kraken omdat je maar niet kunt zien hoe het opgelost moet worden! De puzzle mode is overigens niet helemaal nieuw, we zagen deze onder andere ook al bij de Tetris-variant Pokémon Puzzle League voor de Nintendo 64.


Mission en Catch

Mission bestaat ook weer uit een aantal mogelijkheden; marathon en time trial. Bij marathon is het zaak zoveel mogelijk opdrachten die in het bovenste scherm verschijnen te vervullen. Een voorbeeld van zo\'n opdracht is bijvoorbeeld: gebruik vierkante blokken om vijf lijntjes weg te werken. Per opdracht krijg je een bepaalde tijd en als je hem niet haalt dan schuiven al je blokken een stuk omhoog. Bij time trial gaat het erom een bepaald aantal opdrachten in een zo kort mogelijke tijd te vervullen.

De laatste single player mogelijkheid is catch. Hier begin je als een klein blokje en zweef je door de ruimte. De bedoeling is dat je de vallende blokjes opvangt, deze plakken dan aan je begin blokje. Zo groei je steeds groter en moet je je blok ronddraaien om de zwevende blokken er zo mooi mogelijk op te passen, want als je een vierkant van een bepaalde afmeting maakt, dan wordt je blok weer kleiner! Blokken die je mist stapelen zich op op de bodem van je scherm, als alles vol is ben je af.

Multiplayer en Wi-Fi
Je kunt Tetris DS via DS-to-DS met twee tot tien spelers spelen. Je kunt kiezen voor standard, mission of push. Push kan echter alleen met twee personen gespeeld worden. Positief is dat je maar één Tetris DS exemplaar nodig hebt voor DS-to-DS multiplayer!

Via Wi-Fi is het mogelijk een battle te spelen tegen één tegenstander, deze kan je via de friendcode uitnodigen, maar als je voor de optie worldwide kiest, dan word je gekoppeld aan iemand anders ergens in de wereld die ook zin heeft in een potje Tetris. Ook is er de mogelijkheid een battle met vier personen te doen en kun je een potje push spelen tegen één tegenstander. Bij zo\'n battle is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk lijntjes tegelijk wegwerkt, want de andere speler gaat dan omhoog en krijgt het een stuk moeilijker.