Cabaret: Léon van der Zanden - Cola

Afgelopen zaterdag stond Léon van der Zanden voor een bijna volle zaal in het Parktheater in Eindhoven. Na een flink aantal try-outs was het tijd geworden voor de première van zijn nieuwe theatershow Cola. “Echt emoties”, “harde waardheden” en “gevoelig” zijn de steekwoorden van deze show.


Bij cabaret moet je van je stoel rollen van het lachen, maar er moet ook een oprecht gevoel worden overgedragen van cabaretier naar publiek. En dat is nou precies wat Léon van der Zanden doet met deze show. Cola is een show waar Léon zijn schild laat zaken en zich emotioneel bloot geeft. Gevaarlijk? Gewaagd? Absoluut, maar het lijkt een eitje voor Léon. Als rode lijn in de show loopt de relatie met zijn ongeneeslijke zieke vader. Hij neemt ons mee in zijn verleden als kind en hoe zijn vader toen was, de ruzie tussen zijn vader en zijn moeder weet hij op een stilzwijgende manier briljant neer te zetten. De hele zaal houdt zijn adem in tot Léon de climax van zijn act bereikt heeft. Resultaat: een stortvloed aan applaus die hij over zich heen krijgt.

Natuurlijk scoort hij ook een paar keer erg gemakkelijk met wat seks- en vrouwengrappen, en men lacht daar dan ook het hardste om. Zo vreselijk simpel en plat. Maar gelukkig heeft de rest van zijn show meer diepgang. Naast zijn vader neemt hij ons ook nog even mee in een reis door zijn liefdesverdriet, zijn gevoelens versus zijn verstand en zijn jeugd. Vooral de verhalen over zijn liefdesverdriet zijn erg herkenbaar bij het publiek waardoor de lachspieren goed getraind worden. In Cola zit veel minder interactie met de zaal als in bijvoorbeeld Leon waar hij zelfs mensen naar voren toe haalde voor de dood-quiz.

Van der Zanden is zeker geen kleine naam meer in cabaret-land. Hij mag zich tot de top voegen. Zijn shows zijn bijna allemaal uitverkocht of bijna uitverkocht. Waarom? Met zijn glimlach van positiviteit en vrolijkheid valt hij zeker niet onder de azijnzeikers in zijn vakgebied. Hij kan kritisch zijn zonder depressief te worden. Daar kunnen veel cabaretiers nog wat van leren!

Mocht je toch nieuwsgierig zijn geworden dan kan je nog proberen kaarten te krijgen voor zijn show. Deze draait sowieso nog tot 22 februari 2010 in verschillende theaters.

Stukje uit zijn oude show Zwarte Hond






Gezien op: 19 september Locatie:Parktheater Eindhoven(première)
Waardering: