CD: Putumayo - Acoustic France

Putumayo is hét label voor wereldmuziek. Wie de site van dit label bezoekt, komt binnen in een kleurrijke wereld. De uitgaven zijn stuk voor stuk in eenzelfde, vrolijke en kleurige stijl opgezet. Zo ook de nieuwste cd: Acoustic France. In deze vakantiemaand is het altijd leuk om eens een album met dit soort 'volksmuziek' in je speler te hebben. Op weg naar je vakantiebestemming, in dit geval Frankrijk, kom je al helemaal in de stemming. De cd creëert een sfeer van Franse terrasjes, zwoele zomeravonden en verliefde stelletjes op de trappen bij de Notre Dame of onder de Eiffeltoren. Wie wil zich nu niet even onderdompelen in deze muzikale belevenis?

Gevarieerde samenstelling
Waar Putumayo bekend om staat is het samenstellen van zijn gevarieerde cd's. Van slow ballads tot vlotte zomermuziek, het is meestal allemaal wel terug te vinden op de albums van het label. De selectie op Acoustic France is volkomen in overeenstemming met dit beeld. De nummers die terug te vinden zijn op de cd kennen allerlei stijlen. De variatie vind je in deze ook terug in de artiesten; zowel reeds 'gearriveerde' artiesten als nieuwkomers sieren het album. Opmerkelijke bijdrage, door haar relatie met Monsieur Sarkozy, is die van Carla Bruni. Het komt maar weinig voor dat presidentsvrouwen naast het zijn van opvulling bij officiële gelegenheden er een eigen artistieke carrière op na houden. Bruni had al een hele weg afgelegd voor ze met Sarkozy in het huwelijk trad en dus vinden we materiaal van haar terug in de muziekwereld. Op deze cd is gekozen voor het nummer 'Raphaël'. Het geeft ineens toch een ander beeld van de 'vrouw van...'.

Maar het album bevat meer dan alleen Carla. Het album opent met een lekker stukje akoestische gitaar vergezeld door wat natuurlijk fluitwerk, wat meteen de naam van de verzamelaar uitlegt. Les Escrocs zet met het nummer 'Assedic' een fijne, relaxte sfeer neer. De track lijkt te zeggen: 'Ga er maar eens lekker voor zitten, met een glaasje wijn in de hand en de voeten op tafel, en laat je betoveren door onze Franse ambiance'. Dat betoveren lukt aardig, want hoe gestrest je ook bent bij het opzetten van de cd, dit snel genoeg verdwenen. Sandrine Kiberlain laat met 'Le Quotidien' je voeten even bewegen. Door het pakkende ritme dat door een fijne, niet overheersende drumpartij wordt ondersteund, is het moeilijk de voeten stil te houden. Het ritme wordt al snel gevonden door je voeten en je tikt het ongemerkt mee. Constance Amiots 'Clash Dans Le Tempo' is een fijn up-tempo nummer met goede akoestische gitaarbegeleiding. Het begin oogt rustig, maar het tempo neemt na de eerste maten een lekkere snelheid aan. De cd wordt afgesloten door Rupa & the April Fishes. De band huist in San Fransisco, maar de zangeres heeft haar jeugd in Frankrijk doorgebracht, wat haar plaats op dit album toch rechtvaardigt.


Constance Amiot


Fijne verzamelaar
Zoals vaak bij Putumayo het geval is, verdienen eigenlijk alle nummers wel een plaatsje in een review. Echter, dan zou hij wel erg lang worden. Een tracklist, zoals onderaan, is dan de beste concessie die je kunt doen. En wil je alles horen, rest je niets anders dan de cd te kopen. Dit is zeker de moeite waard. Putumayo slaagt er weer eens in een degelijke selectie te maken waarmee de luisteraar even lekker weg kan zijn in eigen land.

Putumayo linkt altijd een goed doel aan hun cd's, zo ook aan Acoustic France. Het doel dat met deze cd wordt gesteund is La Chaîne de l’Espoir (The Chain of Hope). Dit is een organisatie die zich inzet voor de gezondheid en educatie van kinderen in derde wereld landen. Alleen al om die reden koop je de kleurrijke albums van dit label. En je krijgt lekkere muziek op de koop toe. Ben je een liefhebber van wereldmuziek, dan kan een sectie 'Putumayo' in je cd-kast niet ontbreken. En deze sectie kun je vanaf deze maand uitbreiden met een lekkere, zwoele Franstalige cd; een goede aanvulling met een degelijke vier-sterren-waardering.

Tracklist

1. Les Escrocs • Assedic
2. Thomas Dutronc • J'Suis Pas d'Ici
3. Sandrine Kiberlain • Le Quotidien
4. Pascal Lejeune • Bilingue in Paris
5. JP Nataf • Mon Ami d'en Haut
6. Constance Amiot • Clash Dans Le Tempo
7. Gordon Sanchez • Les Aléas de L'Hiver
8. Carla Bruni • Raphaël
9. Rose • Sombre Con
10. Gérard Pitiot • Couplet de la Rue de Bagnolet
11. Romane • Passion
12. Rupa & The April Fishes • Maintenant


Label: Putumayo World Music Releasedatum: 24 augustus 2008
Waardering: