CD: Damn Seagulls - Soul Politics

Damn Seagulls komt uit Helsinki, Finland. Zo kil als het land ook is, blijkt Finse muziek vaak heel warm. Kennelijk genoeg liefde voor de muziek, daar in het hoge noorden. Het laatste album, Soul Politics biedt een mooie gelegenheid deze hypothese weer eens tegen het licht te houden.



Warm is de muziek zeker. De basis is rock georienteerd, met veel soul elementen (orgel, piano, blazers). De zanger heeft een net-dat-beetje-rauwe stem om de muziek een ongepolijst randje te geven. Bovendien klinkt heel lichtelijk het typerende Scandinavische accent door, heel charmant. Toch kan dat niet voorkomen dat Soul Politics vooral een heel net en degelijk album is. Weinig verrassingen, vooral in de productie ervan.

De tracks zijn erg gevuld, super kamerbreed, waardoor het soms bij betere beluistering een brij wordt. Soms is minder meer, en dat is hier van toepassing. Het geluid is weinig verrassend en vooral heel veilig. Gevolg is een album wat best oke klinkt, maar weinig spannend is. Het mist variatie.

Dat is jammer, want Damn Seagulls kan best wat. Dat is in ieder geval hoorbaar als ze de gebaande soulrock paden een beetje verlaten in de track 'Something About It'. Een grotesk intro, bijna gothic, een wat transparanter en eenvoudiger geluid, en opeens klinkt het een stuk frisser.

Een zwaluw maakt nog geen zomer. Hoe zou zich dat in het Finlands vertalen: een rendier maakt nog geen winter? Een nummer kan niet op tegen het feit dat het album niet slecht, maar vooral middelmaat is. Het is te druk, te veel op elkaar gefrot. Laten we het houden op overcompensatie.


Label Fullsteam Records Datum: 16 februari 2008
Waardering: