Game Review: URU Ages Beyond Myst

Nadat in februari bekend werd gemaakt dat URU: Ages Beyond Myst niet online zou gaan, werd als "goedmakertje" een gratis uitbreiding beloofd. Eind maart was de 175 MB grote expansion pack beschikbaar. FOK! keek uiteraard of dit de moeite van het downloaden waard is...

Je hoeft het spel niet uitgespeeld te hebben om de expansion pack te spelen. Je moet echter wel bepaalde puzzels opgelost hebben om toegang te hebben tot de ruimtes waar "to D'Ni" zich afspeelt.


Na het installeren van de expansion pack zie je in eerste instantie alleen twee extra boeken in je eigen eiland-wereld Relto. Als je ze leest, kom je eigenlijk niet zo veel te weten. In je kast vind je wat extra kledingstukken en in de boekenkast met Linking Books staat een boek met een link naar de Nexus. In de Live Prologue was dat het startpunt om naar de online werelden te linken, in de expension pack kan je ermee naar de Harbour en een Neighbourhood, beperktere versies van de werelden die je al in de Prologue hebt gezien. Verder valt er eigenlijk niet veel te beleven, dit zal toch niet alles zijn?

Dan maar eens kijken of er in één van de single-player werelden uit het oorspronkelijke spel iets veranderd is. Na een tijdje zoeken vind je inderdaad aanwijzingen dat er meer te vinden is in "To D'Ni". Naast wat nieuwe extraatjes voor Relto en nieuwe kledingstukken, vind je een dagboek waarin gesproken wordt over een "Spy Room" van waaruit de schrijver de Restoration Council kon bespieden. Je gaat op zoek naar deze kamer en dan begint het avontuur...


Als je de Live Prologue hebt gespeeld, ken je een aantal van de nieuwe omgevingen al. Wat er toegevoegd is, ziet er weer schitterend uit. Waar voorheen bepaalde ruimtes afgesloten waren, kun je nu wel een aantal D'Ni gebouwen bezoeken. Er zijn veel nieuwe boeken en dagboeken te lezen (voornamelijk over de koningen die D'Ni bestuurd hebben).

Je bent gedurende het grootste deel van de uitbreiding aan het zoeken. Zoeken naar puzzels, zoeken naar aanwijzingen, zoeken naar minieme veranderingen aan de werelden die je al bezocht hebt. Maar de meeste tijd breng je door met het zoeken naar onzichtbare elektronische bakens. Je polsbandje (KI) geeft, als je dicht bij zo'n baken in de buurt komt, een signaal af. Pas als je heel dicht genaderd bent kun je 'm zien en aanraken. Dan moet je weer door de stad dolen tot je de volgende vindt. En nog één. En nog één. En nog één. Is dat gelukt, dan krijg je de volgende opdracht, meer elektronische bakens vinden... Ook bij deze puzzel zal je de reeds bezochte werelden nogmaals uitgebreid uit moeten kammen. Dat kan soms saai worden.


Gelukkig hoef je dit keer veel minder te springen en hoewel je nog steeds in ravijnen kan vallen, gebeurt dit veel minder vaak. Ook hoef je veel minder precies te richten en je sprongen te timen. Spring je mis, dan kom je zoals vanouds weer op Relto en moet je weer terug linken naar waar het fout ging. Waar ik in Gahreesen wel vijftig keer naast de rots sprong, en als het dan eindelijk gelukt was goed te landen prompt bij de tweede sprong alsnog te pletter viel, is deze expansion veel meer gericht op de "echte" adventure spelers. De meeste bakens bevinden zich op of vlak naast het pad. Een enkele keer moet je klimmen en klauteren maar dan nog zijn de meesten prima te bereiken door naar het randje van de afgrond te schuifelen.