Game/Bordspel Review: Kolonisten van Catan

Grafisch

Het is een bordspel en mooie 3D graphics zijn dan ook min of meer overbodig. Toch ziet dit spel er prima uit. Het maakt een professionele indruk en is tot in de puntjes verzorgt. Het spel heeft een leuke intro en grappige sfeermakende tussenfilmpjes.

Een zeer leuk detail is dat je op de grondstofgebieden kunt inzoomen, zodat je de mensen en dieren op het land ziet lopen. Het is leuk om te zien hoe boeren graan aan het zaaien zijn en hoe de honden achter de schapen aan rennen. Hoewel dit er leuk uit ziet is het niet erg speelbaar, want het overzicht raakt een beetje zoek.

De karakters waarmee je speelt zijn leuk geanimeerd, maar soms wel een beetje irritant. Als je "snel" even grondstoffen wilt ruilen is het vervelend als je daarvoor eerst moet wachten tot je tegenstander klaar is met hoesten. Let wel, we hebben het hier maar over luttele seconden en het is dus niet bepalend voor de speelbaarheid van het spel.

Geluid

De geluidseffecten van het spel zijn soms een beetje vreemd. Als je een dorpje bouwt hoor je een kort muziekje in plaats van het zagen van hout. Op de achtergrond klinkt een leuk muziekje dat op den duur een beetje eentonig kan worden. Wel een leuk detail is dat de dialogen (Nederlands) gesproken zijn, maar ook dit gaat op den duur vervelen. Het grootste voordeel aan de geluidseffecten vind ik dan ook dat alles instelbaar is.