Rock Band: The Beatles


Het heeft ons drie of vier keer langskomen gekost, maar de vijfde keer was het raak en konden we daadwerkelijk de Rock Band: The Beatles-presentatie bij gaan wonen, om iets over het spel te horen. Helemaal privé zelfs! Dat we twee dagen daarvoor op het grote podium al een optreden hadden gegeven zeggen we daar maar even niet bij...

Rock Band: The Beatles is in de basis gelijk aan elke andere Rock Band-game, maar nu geen rocknummers, maar een lading hits van The Beatles. Aangezien The Beatles een gigantische lijst liedjes hebben voortgebracht was de eerste vraag hoe de tracklist is samengesteld. Harmonix, de developer van het spel, heeft eerst zelf een selectie van liedjes gemaakt die zij er graag in wilden hebben, met uit elke periode wel een aantal nummers. Deze tracklist is vervolgens naar de twee over gebleven Beatles en nabestaanden gegaan zodat zij hun oordeel konden geven en gelukkig kwamen beide redelijk goed overeen.

Net als bij alle Rock Band-games zijn alle liedjes vanaf het begin al speelbaar, maar daarnaast bevat het spel nog een soort story-mode. In deze story-mode speel je de game door als The Beatles zelf waarbij je hun grootste optredens naspeelt. Door heel goed te scoren kun je met elk liedje foto’s uit die tijd unlocken en na een aantal liedjes zelfs een filmpje. Sommige van deze foto’s zijn bekend, maar er zijn ook een heleboel foto’s uit het privé-archief van The Beatles gekomen, en de filmpjes zijn ook grotendeels ‘nieuw’. Zo is er een filmpje van één van de kerstplaatjes van The Beatles die ze naar hun fans stuurden met kerst en kun je zien hoe de jongens onder elkaar waren in een zelfgemaakt filmpje van ze. Zeker voor de fans is dit een erg leuke toevoeging van het spel, die er voor zorgt dat je ook daadwerkelijk de story-mode helemaal uit wil spelen met alles op vijf sterren.


Naast de Rock Band-game zelf komt het spel ook met exclusieve instrumenten. Deze instrumenten zijn iets anders dan de andere Rock Band-instrumenten. De drum komt bijvoorbeeld met een verstevigd pedaal en een rond bord met daarop The Beatles zoals normaal gesproken op de grote trom zit. Daarnaast is het mogelijk om allerlei extra cymbals toe te voegen, om het meer als een echte drumset te laten ogen. Echt veel voegt dit alleen niet toe aan de gameplay, het wordt er alleen simpeler door omdat je in plaats van één rode pad, nu twee rode pads hebt die je kunt gebruiken. De gitaren zijn ook ietwat anders. Het zijn nagemaakte modellen van de echte gitaren die iets afwijken van de standaard Rock Band-gitaren. Na twee liedjes met een nieuwe gitaar had ik echt last van mijn armen, terwijl ik dat normaal gesproken nooit heb. Eén van de gitaren is dan ook een stuk langer dan de originele Rock Band-gitaren. Handig voor lange mensen, maar ik ben blijkbaar een te klein koetje.
Naast de nieuwe instrumenten is het ook nieuw dat je met meerdere mensen tegelijk kunt zingen. The Beatles hadden geen exclusieve zangers, maar iedereen zong een beetje mee en zo ook in de game. De band-versie van het spel wordt geleverd met microfoonstandaard, waardoor spelen en zingen tegelijkertijd kan. Of het je ook daadwerkelijk gaat lukken is een andere vraag, want tegelijk je aankomende noten kijken en de zangtekst volgen is best pittig voor je ogen, maar voor de echte fans die alle liedjes uit hun hoofd kennen is het erg leuk! De rest zingt gewoon af en toe een stukje refrein mee.


Overall gezien zag het spel er erg goed uit. De story-mode heeft leuke unlockables welke de levensduur zeker verlengen en verder is het gewoon een Rock Band-game. Ik vraag me alleen af wie er daadwerkelijk op deze game zit te wachten. De echte Beatles-fans zijn over het algemeen al wat ouder en niet into computerspelletjes. De mensen die Rock Band leuk vinden zijn ook weer niet into The Beatles en wat je dan overhoudt is een hele kleine groep mensen die hier wel om zitten te springen. De meneer van Harmonix was dit uiteraard niet met me eens omdat volgens hem het spel een brug legt tussen deze mensen en The Beatles nog steeds erg populair zijn, ook bij de jeugd. Of hij gelijk heeft zal eind volgende week blijken, dan ligt het spel in de schappen.


27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000\" width=\"500\" height=\"395\" id=\"viddler_fa4dc111\">