Is het onmenselijk om te stoppen met de bed-bad-brood regeling?
Minister Faber (Asiel en Migratie)wil dat de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers vanaf volgend jaar niet meer wordt gefinancierd vanuit het Rijk. Amsterdam en Utrecht gaan deze opvang uit eigen zak betalen, Rotterdam stopt vanaf januari.
Is het stoppen van de bed-bad broodregeling onmenselijk?
Geen bad-bed-brood voor deze uitgeproduceerde migrant (@ Freepik)
De LVV-regeling (bed-bad-brood regeling) is bedoeld voor mensen die geen verblijfsvergunning hebben gekregen en nog niet zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. Deze personen ontvangen basisopvang terwijl er wordt gekeken naar mogelijkheden voor terugkeer of het indienen van een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning.
Afgelopen zomer was al aangekondigd dat het kabinet van plan was te stoppen met de subsidies voor de LVV-regeling, maar het was toen niet duidelijk wanneer dit zou gebeuren. "Ik richt me op terugkeer in plaats van gesubsidieerde opvang,"aldus minister Faber.
In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen is de regeling beschikbaar voor vreemdelingen zonder verblijfsvergunning. Ze maken zich zorgen dat deze mensen op straat terechtkomen. Dit zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de openbare orde en de veiligheid.
Er zijn vanaf de start van de LVV-pilot op 1 april 2019 tot en met 31 januari 2024 in totaal 2.730 vreemdelingen toegelaten tot de LVV. De bezetting van de LVV is begin 2024 gedaald tot ongeveer 60% van de beschikbare capaciteit. Van alle vreemdelingen die vanaf het begin van de pilot tot en met januari 2024 uit de LVV zijn uitgestroomd met een (semi-)bestendige oplossing, betrof dit bij 83% duurzaam verblijf en 17% duurzaam vertrek. De overige vreemdelingen vertrekken uit de LVV met name vanwege redenen als vertrek met onbekende bestemming of beëindiging van de LVV.
De gemeenten kregen volgens het ministerie jaarlijks in totaal zo'n 24 miljoen euro voor de LVV-regeling. De gemeenten betaalden zelf ongeveer 6 miljoen euro bij.
Rotterdam heeft nu besloten te stoppen met de bed-bad-brood regeling, omdat de overheid deze regeling vanaf 1 januari 2025 niet langer financieel ondersteunt. De gemeente maakt zich zorgen dat een aantal van deze mensen op straat terecht zal komen.
Rotterdam is de eerste van de vijf steden met een bed-bad-broodvoorziening die gaat stoppen. Amsterdam en Utrecht gaan volgend jaar door, maar zullen de LVV zelf bekostigen. Eindhoven en Groningen zijn nog bezig uit te zoeken wat er met de bed-bad-broodregeling zal gebeuren.
In Rotterdam maken er momenteel 45 ongedocumenteerde vreemdelingen gebruik van de regeling. Voor velen is vertrek naar het land van herkomst al gepland of wordt dat binnenkort verwacht. De situatie van zeventien deelnemers is echter complex, en zij kunnen op straat belanden, wat overlast kan veroorzaken.
Voor tien mensen is er momenteel geen duurzame oplossing, mede door ernstige lichamelijke klachten of verslaving. Het college waarschuwt dat er zonder onderdak zeer inhumane situaties kunnen ontstaan, met een grote kans op overlijden van deze ongedocumenteerden. Rotterdam probeert maatwerk te bieden en roept het Rijk op tot een structurele en menswaardige oplossing.
Een soortgelijke oproep klonk al eerder vanuit andere gemeenten, die ook vrezen dat er straks meer mensen op straat belanden.
Faber schrapt financiering 'bed-bad-brood', gemeenten vrezen overlast en onveiligheid https://t.co/W5ACJe5zmZ via @NOS @PVV @NSC @BBB @VVD Ziek......
— Doeeffenormaal (@Leo1640914) September 5, 2024
Rotterdam stopt met bed-bad-broodregeling en voorziet problemen https://t.co/zMPhW037p4
— NOS (@NOS) October 1, 2024
-