Kogel uit pistool waarmee John Lennon is vermoord teruggetrokken van veiling

Een kogel afgevuurd door de revolver waarmee John Lennon omkwam, wordt geveild. Een Britse politieagent kreeg deze tijdens een bezoek in 1984 aan New York.

De kogel in kwestie, welke afkomstig is uit de revolver die werd gebruikt door Mark Chapman, de moordenaar van de Beatles-ster, werd aan Brian Taylor overhandigd nadat hij betrokken was bij een schietpartij terwijl hij samenwerkte met agenten in de Verenigde Staten.

Update 19.20 uur:Het veilinghuis Anderson & Garland heeft de ingelijste kogel teruggetrokken van de veiling. Waarom er niet meer op de kogel geboden kan worden, is niet bekend.

Eerdere berichtgeving: Na het overlijden van Taylor wordt de ingelijste kogel op 29 februari door Anderson & Garland geveild. De geschatte waarde wordt tussen de 1500 en 2000 pond geschat.

Volgens de veilinglijst bevat het glazen frame een foto van Taylor die het pistool vasthoudt dat door Chapman werd gebruikt. Op een plaquette in de lijst staat ook: “Een kogel uit het pistool waarmee John Lennon werd neergeschoten, gegeven aan Supt. BW Taylor tijdens een bezoek aan de politie van New York City, september 1984”.

De beschrijving voegt hieraan toe: “Terwijl hij in New York op patrouille was met de NYPD, was Taylor betrokken bij een schietpartij en omdat hij zowel Brits als bezoeker was, was hij de enige ongewapende officier. Bij wijze van 'goedmakertje', en in de wetenschap dat hij een Britse Beatles-fan was, namen ze hem mee naar een klein museum in de Forensic Investigation Division van de politie van New York. 

Daar mocht hij het wapen afvuren waarmee een van de beste en meest geliefde sterren van de muziek, John Lennon, is neergeschoten. De kogel en de patroon werden opgepakt en als geschenk aan Taylor meegegeven. Hij liet ze inlijsten en hing het aan de muur van zijn kantoor. Zijn familie heeft nu besloten dat het tijd is dat een andere echte John Lennon-fan dit historische item gaat bezitten.”

Lennon, 40, werd op de avond van 8 december 1980 neergeschoten door de 25-jarige Chapman nabij de Dakota-appartementen waar hij en Yoko Ono woonden in New York. Hij overleed door vier schotwonden in zijn borst en schouder.