Shorttrackster Poutsma 2e in World Cup, aflossingsploeg ook 2e in finale

In het Canadese Montreal wordt dit weekeinde de tweede World Cup van het shorttrackseizoen gehouden. Weekeinde één vond ook plaats in Montreal, zaterdagavond werden de eerste finales verreden van het tweede weekeinde.

1500m vrouwen
Het werd een finale met flink wat duw- en trekwerk, waarin de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li de sterkste was en de winst pakte. Hanne Desmet finishte als tweede, maar de Belgische bediende zich van iets teveel duw- en trekwerk en werd uit de uitslag gehaald. De Amerikaanse Kristen Santos-Griswold schoof zo op naar plek twee en thuisrijdster Danae Blais mocht het podium betreden. Michelle Velzeboer ging er in de halve finales uit, Diede van Oorschot sneuvelde een ronde eerder.

1500m mannen
In de grote finale zat Jens van 't Wout continu voorin, maar op het beslissende moment werd hij vanaf de tweede plek aan de kant gebeukt door Hwang Dae-heon. De Koreaan kwam er wonderbaarlijk genoeg mee weg en finishte als tweede, voor landgenoot Kim Gun-woo en achter de ongenaakbare thuisfavoriet William Dandjinou. Van 't Wout kwam ondanks de beuk van Hwang nog als vierde over de finish, Friso Emons werd zevende in de B-finale en Melle van 't Wout ging er in de halve finales uit.

500m vrouwen
Xandra Velzeboer en Selma Poutsma stonden in de A-finale, waarin Poutsma de leiding had. Velzeboer zat er vlak achter en ging er op ietwat agressieve wijze voorbij, waarna ze als eerste finishte. Dat bleef echter niet staan: Velzeboer werd teruggezet naar de laatste plek en de winst was zo voor de Canadese Rikki Doak, die Poutsma ook gepasseerd was. Achter Poutsma completeerde de Italiaanse Martina Valcepina het podium, Yara van Kerkhof was in de kwartfinales al gesneuveld.

500m mannen
Een Chinees-Canadees feestje in de A-finale, waarbij Liu Shaoang en Steven Dubois knokten om de winst...wat resulteerde in een valpartij voor beiden nadat Liu weg gleed. Toch konden de thuisfans juichen, want Jordan Pierre-Gilles reed naar de overwinning en hield Liu Shaolin en Lin Xuaojun van zich af. Teun Boer werd tweede in de B-finale, Kay Huisman en Itzhak de Laat kwamen de kwartfinales niet door.

Gemengde aflossing
Huisman, Poutsma, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer hadden vanaf het begin lange tijd de leiding, maar slotrijder Van 't Wout kon het Chinese geweld niet aan en werd ook nog verschalkt door de Koreanen. Die kregen echter een penalty en zo werd Nederland toch nog tweede, achter Gong Li, Lin Xiaojun, Sun Long en Wang Ye en met plek drie voor Thomas Nadalini, Martina Valcepina, Arianna Sighel en haar broer Pietro Sighel namens Italië.