Bijna 500 veehouders hebben zich aangemeld voor de uitkoopregeling

Bijna 500 veehouders hebben zich aangemeld voor het vrijwillige uitkoopprogramma, waaronder 300 piekbelasters. Dit werd medegedeeld door minister Van der Wal van Natuur en Stikstof in de Tweede Kamer. Het feit dat zij zich hebben aangemeld betekent niet automatisch dat zij ook daadwerkelijk worden uitgekocht, aldus Van der Wal. “Er is zeker interesse, maar dit zegt nog niets over het succes van de aanpak.” Meer hierover bij de NOS.

De uitkoopregeling houdt in dat piekbelasters, die een grote hoeveelheid stikstof uitstoten in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied, kunnen worden uitgekocht voor 120% van de waarde van hun bedrijf. Voor andere veehouders geldt dat zij tot 100% van de waarde van hun bedrijf kunnen ontvangen. Boeren die ervoor kiezen om uitgekocht te worden, moeten daadwerkelijk stoppen met hun bedrijf en kunnen niet elders in Nederland doorgaan. Er zijn ook andere regelingen beschikbaar, maar deze zijn nog niet allemaal opengesteld.

De berekening  om te kijken voor welke regeling men in aanmerking komt zijn door ongeveer 39.000 agrarische ondernemers gemaakt, volgens Van der Wal. “Bijna 500 van hen hebben laten weten dat ze willen onderzoeken of ze gebruik willen maken van een beëindigingsregeling.”

In Nederland bevinden zich zo'n 3001 bedrijven  die aangewezen zijn piekbelaster. Dat zijn niet allemaal boeren maar ook grote bedrijven als staalfabrikant Tata Steel, luchthaven Schiphol en chemisch bedrijf Dow Benelux.