Milieudienst DCMR legt dwangsom op aan Chemours

De milieudienst DCMR legt een last onder dwangsom op aan Chemours voor het lozen van trifluorazijnzuur (TFA). Chemours krijgt daarmee de opdracht om deze onvergunde lozing te stoppen. Anders moet het bedrijf de opgelegde dwangsom betalen.

DCMR trof in mei TFA aan in het af­val­wa­ter dat Che­mours loost op het ri­ool. Het lo­zen van deze stof valt bui­ten de mi­li­eu­ver­gun­ning van het be­drijf. TFA is een PFAS-ver­bin­ding, die het RIVM in­deelt als po­ten­ti­eel zeer zorg­wek­ken­de stof.

De mi­li­eu­dienst en de pro­vin­cie Zuid-Hol­land wil­len dat de lo­zing on­mid­del­lijk stopt. DCMR laat het af­val­wa­ter van het Dord­recht­se be­drijf de ko­men­de tijd ana­ly­se­ren door een on­af­han­ke­lijk la­bo­ra­to­ri­um. Als na 4 maan­den blijkt dat Che­mours nog steeds on­ver­gund TFA loost, gaat de mi­li­eu­dienst dwang­som­men in­nen. Het gaat om €125.000 per ge­con­sta­teer­de over­tre­ding met een maxi­mum van €1.250.000.

De mi­li­eu­dienst DCMR voert na­mens de pro­vin­cie ver­gun­ning­ver­le­ning, toe­zicht en hand­ha­ving uit. Na­dat de mi­li­eu­dienst in juli be­kend­maak­te te gaan op­tre­den te­gen deze on­ver­gun­de lo­zing, heeft Che­mours zijn be­zwa­ren daar­te­gen toe­ge­licht. Deze toe­lich­ting was geen re­den om de dwang­som niet op te leg­gen. Che­mours heeft nog de mo­ge­lijk­heid om het be­sluit bij de rech­ter aan te vech­ten.