Zwemmer Korstanje 5e in WK-finale, Steenbergen sprint naar finale 50m vrij

In het Japanse Fukuoka is zaterdag de zevende en voorlaatste dag van de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen afgewerkt. Het was een dag met mooie finales en prima Nederlandse prestaties, hoewel een medaille er voor Oranje dit keer niet in zat.

50m vlinderslag vrouwen, finale
Sarah Sjöström ging voor haar vijfde opeenvolgende wereldtitel en het sprintkanon maakte dat weer helemaal waar: de Zweedse moest wat lang uitdrijven, maar tikte in 24,77 seconden - de vijfde tijd ooit, achter vier van haar eigen tijden - als winnares aan. Zilver ging in 25,05 seconden naar de Chinese Zhang Yufei, voor de Amerikaanse Gretchen Walsh (25,46).

50m vrije slag mannen, finale
De sprintbommen knalden het water in en er stak er één met kop en schouders bovenuit: Cameron McEvoy uit Australië knalde in 21,06 seconden naar het goud, zijn eerste mondiale titel na bijna tien jaar aan zilveren en bronzen medailles - bovendien was het de vijfde tijd ooit gezwommen. De Amerikaan Jack Alexy werd in 21,57 seconden tweede, brons ging in 21,58 naar de Brit Ben Proud.

50m vrije slag vrouwen, halve finales
Sjöström lag een minuut of tien na haar vlinderslagfinale weer in het water en was sneller dan ooit: ze knalde naar een tijd van 23,61 seconden, exact zes jaar nadat ze op het WK van 2017 het wereldrecord op 23,67 zette. Valerie van Roon noteerde in 24,78 seconden de veertiende tijd en haalde de finale niet, maar Marrit Steenbergen tikte in 24,68 seconden als gedeeld achtste aan. Ze moest een swimoff afwerken tegen de Française Marie Wattel voor de laatste finaleplek en die won ze: 24,53 tegen 24,62 seconden.

100m vlinderslag mannen, finale
Nyls Korstanje verpletterde in de series het Nederlands record en vertrok in de finale bijzonder sterk. Dat bleek net iets té sterk, want in de laatste meters kon hij het niet helemaal bijbenen, hoewel hij in 51,05 seconden alsnog knap vijfde werd - ook zijn NR van een dag eerder zou geen medaille op hebben geleverd. Het goud ging in een indrukwekkende 50,14 seconden naar de Fransman Maxime Grousset, voor de Canadees Josh Liendo (50,34) en de Amerikaan Dare Rose (50,46).

200m rugslag vrouwen, finale
De Australische Kaylee McKeown ging voor de triple, nadat ze de 50 en 100 meter al won, en die kwam er: met een geweldige tweede helft van de race schoot de olympisch kampioene langs de Amerikaanse Regan Smith naar goud in 2:03,85 minuten, voor de 2:04,94 van Smith. Brons ging op gepaste afstand in 2:06,74 minuten naar de Chinese Peng Xuwei.

800m vrije slag vrouwen, finale
Katie Ledecky won al vijf keer op rij de wereldtitel en daar kwam zonder twijfel een zesde opeenvolgende titel bij: de Amerikaanse domineerde van start tot finish en won in 8:08,87 minuten, de zevende tijd ooit gezwommen in de door haar gedomineerde historie van het evenement. De Chinese Li Bingjie pakte zilver in 8:13,31 minuten, de snelste niet-Ledecky ooit, met brons voor de Australische Ariarne Titmus in 8:13,59.

4x100m vrije slag gemengd, finale
Nederland kwam er in de series niet aan te pas en stond dus niet in de finale, waarin Australië de topfavoriet was. Mannen Jack Cartwright en Kyle Chalmers deden het prima en hielden de ploeg min of meer op gelijke hoogte met de Amerikaanse en Britse teams, maar daarna ging Australië los: op Shayna Jack en wereldkampioene Mollie O'Callaghan stond geen maat en in een nieuw wereldrecord van 3:18,83 minuten pakte Australië het goud. Zilver ging in 3:20,82 naar Jack Alexy, Matt King, Abbey Weitzeil en Kate Douglass voor de VS, voor de 3:21,68 van de Britten Matt Richards, Duncan Scott, Anna Hopkin en Freya Anderson.