GroenLinks en PvdA gaan demissionair premier Rutte naar huis sturen

Mark Rutte moet onmiddellijk aftreden en vervangen worden door een buitenstaander, zo stellen PvdA-leider Attje Kuiken en GroenLinks-leider Jesse Klaver in Nieuwsuur. Morgen zullen ze tijdens het debat over de val van het kabinet een motie van wantrouwen indienen met deze strekking tegen Rutte.

Klaver noemt de premier een “sta in de weg”. Volgens GroenLinks is Rutte persoonlijk verantwoordelijk voor de val van het kabinet. Samen met Kuiken pleit hij voor een tijdelijke ‘zakenpremier’ zonder politieke binding. Ze willen voorkomen dat dossiers zoals klimaat en koopkracht stil komen te liggen.

Als een meerderheid instemt, kan Rutte niet verder als premier, ook niet demissionair. De linkse fractievoorzitters weten nog niet of de motie wordt aangenomen. Een zittende minister lijkt geen logische keuze om Rutte op te volgen.

De opstelling van Rutte heeft kwaad bloed gezet bij andere partijen. Het kabinet viel over migratiebeleid na maandenlange discussies waarin vier coalitiepartijen er niet uitkwamen.

Er staat nog geen opvolger klaar voor Rutte binnen de VVD.

Ook PVV-leider Wilders wil dat Rutte direct vertrekt als demissionair premier, zo liet hij op Twitter weten.