Tour: Etappe 9 - Emoties voor Van der Poel in rit naar mythische berg

De achtste etappe van de Tour de France was weer een interessante, niet echt een typische zaterdagrit, maar de laatste twintig kilometer voelde zo constant nerveus aan dat het steeds vermakelijk was - behalve voor Mark Cavendish, die ligt eruit en zijn tourcarrière is voorbij.

Vandaag gaan de renners van start voor de 182 kilometer lange negende etappe, die begint in Saint-Léonard-de-Noblat. Een emotionele dag voor Mathieu van der Poel, want dat is het dorp waar zijn opa, wielerlegende Raymond Poulidor, bijna zijn hele leven en tot aan zijn dood in 2019 woonde. Opa Raymond zag Mathieu helaas nooit de Tour rijden, maar er zal nu ongetwijfeld een vroege aanval komen als eerbetoon.

Na de start is het bijna geen moment vlak, hoewel het ook allemaal niet heel erg de hoogte in gaat. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier is te zien dat we continu over allerlei heuvels rijden, met drie gecategoriseerde klimmetjes: twee keer categorie vier, één keer de iets zwaardere derde categorie.

Na een stukje dalen zijn we dan klaar voor het slotstuk en die is wel pittig: de ruim dertien kilometer lange klim op de flanken van de Puy de Dôme, waar Poulidor ooit duelleerde met Jacques Anquetil. Nadat de heren om half twee op zijn gestapt wordt de finish op de mythische berg verwacht tussen zes en half zeven, vrij laat, wat voor de algemene sportliefhebber goed uitkomt op een Formule 1-dag.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)