Economische crisis Rusland op komst door een tekort aan personeel?

Elke dag sterven honderden Russische soldaten in de aanvalsoorlog in Oekraïne. Dat leidt ook thuis tot problemen: volgens de Britse geheime dienst zou het Kremlin bijna zonder arbeiders komen te zitten. 

Volgens de Britse geheime dienst staat Rusland 'vrij zeker' het grootste tekort aan arbeidskrachten in decennia te wachten. Dat schrijft het ministerie van Defensie in haar dagelijkse situatierapportage. Volgens een onderzoek onder 14.000 medewerkers van de Russische centrale bank is het aantal beschikbare arbeidskrachten gedaald tot het laagste niveau sinds 1998.

De geheime dienst schrijft dat de Russische bevolking de afgelopen drie jaar meer is geslonken dan door de coronapandemie en de aanval op Oekraïne kon worden verwacht.

Bovendien verlieten vorig jaar ongeveer 1,3 miljoen mensen het land - velen van hen waren jongeren of goed opgeleide arbeiders. Het Russische ministerie van Communicatie meldde dat zo'n tien procent van de werknemers in de IT-sector (zo'n 100.000 mensen) het land had verlaten en niet was teruggekeerd, schrijft Londen. 

Deze zogenaamde braindrain heeft ook economische gevolgen. Volgens de geheime dienst beperken de mobilisatie voor een aanvalsoorlog, een historisch hoog aantal emigraties en een vergrijzende en krimpende bevolking het aantal arbeiders. "Dit zal waarschijnlijk de potentiële groei van de Russische economie verminderen en het risico met zich meebrengen dat de inflatie wordt aangewakkerd", aldus het managementrapport.