Russische militaire blogger gedood bij explosie in St. Petersburg

De bekende Russische militaire blogger Tatarsky is om het leven gekomen bij een explosie in een centraal gelegen café in Sint-Petersburg, minstens 19 andere gasten raakten gewond. Het café zou toebehoren aan het hoofd van de Wagner-huurlingengroep Prigozhin, de gevel van het gebouw raakte beschadigd bij de explosie.

Russische media en militaire bloggers zeiden dat Tatarsky een bijeenkomst bijwoonde die naar verluidt was georganiseerd door een Russische patriottische groep in café 'Street Food Bar No. 1' in het centrum van Sint-Petersburg. Een jonge vrouw gaf hem een goudkleurig beeldje, dat korte tijd later ontplofte. De vrouw wordt gezocht. De 40-jarige journalist en blogger, onder het pseudoniem Vladlen Tatarskij, afkomstig uit Donbass in Oost-Oekraïne, stierf op slag na de explosie.

Het Russische persbureau Tass meldde dat Tatarsky, wiens echte naam Maxim Fomin is, onder verschillende pseudoniemen tekst- en videoreportages heeft geleverd vanuit zowel Oekraïne als het Kremlin. Hij zou meer dan 560.000 volgers op Telegram hebben gehad. Tatarsky vocht eerst als opstandeling voor de onafhankelijkheid van het door Rusland gecontroleerde Donbass vanaf 2014 voordat hij zich tot de journalistiek wendde. Op zijn blog verspreidde hij video's van wat er aan het front in Oekraïne gebeurde en gaf hij onlangs jonge Russische soldaten tips over hoe ze zich in de frontlinie moesten gedragen.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat iedereen die op het moment van de explosie in het café aanwezig was, wordt onderzocht op mogelijke betrokkenheid. Volgens berichten in de media is het café eigendom van Yevgeny Prigozhin, het hoofd van de beruchte Wagner-huurlingengroep.

Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne in februari 2022 heeft Rusland te maken gehad met verschillende branden en explosies zonder duidelijk verband met het conflict in Oekraïne. De dochter van de radicale ideoloog Alexander Dugin kwam in augustus om het leven bij een autobomexplosie in Moskou. De 29-jarige Darya Dugina was filosoof en publicist. Ze was een aanhanger van de aanvalsoorlog in Oekraïne.