Startup presenteert gehaktbal van mammoetvlees
Lab-grown mammoetvlees zet een nieuwe toon in het debat over milieuvriendelijke vleesalternatieven. Het Australische bedrijf Vow heeft een mammoetvleesbal gepresenteerd die is gemaakt van gekweekt vlees, afkomstig van genetische informatie van de lang uitgestorven soort. De presentatie vond plaats in een wetenschapsmuseum in Amsterdam en is bedoeld om het gesprek over de toekomst van voedsel aan te wakkeren.
Cultivated meat, ook wel bekend als gekweekt of celgebaseerd vlees, wordt gemaakt van dierlijke cellen en heeft geen slacht nodig. Dit is niet alleen beter voor dieren, maar ook voor het milieu. Vow combineerde genetische informatie van de mammoet met die van zijn naaste nog levende verwant, de Afrikaanse olifant, en plaatste deze in een schapencel. Onder de juiste omstandigheden vermenigvuldigden de cellen zich in het laboratorium totdat er genoeg was om er een vleesbal van te maken.
Wereldwijd zijn er meer dan 100 bedrijven die aan gekweekte vleesproducten werken, waarvan de meesten startups zijn zoals Vow. Hoewel de mammoetvleesbal een eenmalig project is en niet voor commerciële productie wordt gepland, hoopt Vow later dit jaar zijn eerste gekweekte kwartelvleesproduct in Singapore te verkopen.
Deskundigen geloven dat als de technologie op grote schaal wordt toegepast, de milieubelasting van de wereldwijde vleesproductie drastisch zou kunnen verminderen. Seren Kell, manager wetenschap en technologie bij het Good Food Institute, hoopt dat het project nieuwe gesprekken opent over de mogelijkheden van gekweekt vlees om duurzamer voedsel te produceren en de klimaatimpact van ons huidige voedselsysteem te verminderen.
Het jumboformaat mammoetvleesbal in Amsterdam was enkel voor tentoonstelling en werd niet geproefd. Echter, tijdens de bereiding - eerst langzaam gebakken en vervolgens afgewerkt met een gasbrander - rook het naar krokodil, aldus Vow-oprichter Tim Noakesmith.
Mammoetbal
Of denken mensen dat we straks nog koetjes en kipjes vrij ergens in een wei laten rondlopen? Nee die zijn straks gewoon uitgestorven net als de mammoet. Straks alleen nog kloonkippenvlees.
Verder zullen er vast nog wat hobbyboeren zijn, of zal 'echt vlees' mogelijk een delicatesse worden boven het kweekvlees.
Geef mij maar echt vlees
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
Ik vind het zelf helemaal prima, de natuur is niet erg efficient wat betreft productie van proteinen, maar met labomstandigheden, micro-organismen en wat genetische manipulatie kom je een heel eind.
Zoals dit, ei zonder kip:
https://www.nongmoproject(...)-egg-white-proteins/
https://onzetaal.nl/taalloket/duurzaam
El Coño
ウイスキー
En het is ook logisch, want zonder bemoeienis van de mens waren die dieren allang uitgestorven geweest. Het is enkel door winstbejag dat die dieren nu nog rondlopen.
El Coño
ウイスキー
Het is geen bonen- of paddestoelenburger
Want waarom zou je een mammoetbal maken die niet bedoeld is voor consumptie?
Toch lijkt kweekvlees mij een beter alternatief dan de bonenburgertjes
In a sky of a million stars
Misschien ga ik nu offtopic maar ik moest eigenlijk aan dit experiment denken.
https://www.nature.com/articles/537137a
Gratis eieren en als de kip te oud word Hup kop er af .
Even omdraaien dat de bloed er uit loopt.
En dan mooi snijden en de vriezer in.
Konijnen en hazen lopen ook genoeg rond.
En die gaan gewoon de koeken pan in.
Ik ga geen gekloonde vlees vreten en zeker geen vega troep
Ben al vega genoeg dat ik maar 3 x per week stukje vlees heb liggen op mijn bord .
Hummm.
Katten smaken naar konijn .
Genoeg mensen die hun dieren buiten pleuren.
Volgens mij is m'n bal over de datum......
Klopt meneer, zo'n 2,5 miljoen jaar.
Ik als dierenvriend zie liever dat een diersoort zonder inmenging van de mens uitsterft dan dat hij kunstmatig in stand gehouden wordt ten behoeve van onze consumptie.
Ik vind het een goede ontwikkeling. Als het veilig, duurzaam en betaalbaar gebeurt, dan zal ik overwegen om weer af en toe vlees te eten, denk ik.
Echter dit artikel is in de voltooid verleden tijd geschreven dus kan er verwarring ontstaan.
The person most likely stopping you, is you.
El Coño
ウイスキー
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken