Hongarije ziet Rusland niet als bedreiging

Hongarije is terughoudend om de EU-sancties tegen Rusland te steunen. Premier Orban onderhoudt al jaren een hechte band met Moskou. In zijn "State of the Union' toespraak pleit hij ervoor de economische banden met Moskou niet te verbreken.

De Hongaarse premier Viktor Orban wil de economische betrekkingen van zijn land met Rusland behouden. "We stellen dit ook voor aan onze bondgenoten", zei de rechts-nationalistische regeringsleider zaterdag in zijn jaarlijkse State of the Nation-toespraak. De Hongaarse regering vindt de opvatting dat Rusland een bedreiging vormt voor de veiligheid van Hongarije of Europa niet realistisch. 

Europa staat op het punt "in oorlog af te drijven", zei Orban. Europa "is al in een indirecte oorlog met Rusland." Er is maar één mogelijkheid: "We moeten buiten de oorlog blijven", zei hij. "Het zal niet gemakkelijk zijn als NAVO- en EU-lid, want iedereen lijkt voor oorlog te kiezen."

Tegelijkertijd erkende Orban dat Hongarije geïsoleerd is binnen westerse allianties vanwege zijn Ruslandbeleid. In het "vredeskamp" waren er nog maar twee over: "Hongarije en het Vaticaan". Duitsland is daarvoor verantwoordelijk, zei hij. Onder de indruk van een mentaliteitsverandering in Duitsland zijn ook andere landen gezwicht voor druk van buitenaf en overgeschakeld naar het "oorlogskamp", waarvan Berlijn zich aan het hoofd heeft geplaatst. 

"Aanvankelijk leverden de Duitsers geen wapens, maar alleen helmen", vervolgde Orban. Maar al snel zullen Duitse Leopard-tanks "door Oekraïens grondgebied naar het oosten, naar de Russische grens" rollen. "Misschien zijn de oude kaarten er nog," zei hij, verwijzend naar de aanvalsoorlog van Hitler tegen de voormalige Sovjet-Unie.

Het EU- en NAVO-land Hongarije steunt met enige tegenzin de EU-sancties tegen Rusland. De autoritaire Orban onderhoudt sinds zijn aantreden in 2010 vriendschappelijke betrekkingen met de Russische heerser Vladimir Poetin. Zelfs nadat de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne bijna precies een jaar geleden begon, bekoelden de betrekkingen tussen Boedapest en Moskou niet echt. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto bleef zijn Russische collega Sergey Lavrov ontmoeten.