Acht keer goud voor Duitse rodelaars op thuis-WK

In het Duitse Oberhof is het 51e wereldkampioenschap rodelen afgewerkt. Op de korte en technische baan in Oberhof konden de massaal aanwezige Duitse fans flink juichen: maar liefst acht van de negen beschikbare gouden medailles bleven in het thuisland.

Sprints
In de sprints gaat de tijd pas na een paar bochten lopen, waardoor de verschillende startsnelheden wat worden geneutraliseerd. Bij de mannendubbels werd dat uiteraard een Duits feestje: Toni Eggert en Sascha Benecken pakten goud, voor hun rivalen Tobias Wendl en Tobias Arlt (+0,036). Brons was er op 0,069 seconden voor de Oostenrijkers Yannick Müller en Armin Frauscher, de rest stond 'al' op meer dan een tiende van een seconde.

Bij de vrouwendubbels konden de Duitse vlaggetjes wederom gezwaaid worden: Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk gingen lang aan de leiding, tot Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal hun wereldtitel met 0,016 seconden verdedigden. Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië pakten het brons op welgeteld 0,023 seconden.

De Duitse zegetocht ging door bij de mannen, waar veteraan Felix Loch de snelste was. Jonas Müller uit Oostenrijk gaf 0,073 seconden toe en nestelde zich met zilver tussen twee Duitsers in: brons was op 0,122 tellen voor Max Langenhan.

Bij de vrouwen was het helemaal één groot Duits feest: Merle Fräbel moest drie landgenotes voor zich laten, maar werd wel vierde op 0,044 seconden. Het goud ging naar de afscheid nemende Dajana Eitberger, die om precies te zijn één duizendste van een seconde sneller was dan Julia Taubitz, terwijl Anna Berreiter (+0,028) het brons pakte.

Mannendubbels
Eggert en Benecken domineerden ook de reguliere wedstrijd: in beide runs noteerden ze de snelste tijd, waardoor ze ook hier het goud pakten. Wendl en Arlt pakten op 0,171 seconden het zilver, terwijl MÜller en Frauscher ook nu de enigen waren die een beetje in de buurt bleven: brons op 0,192 seconden.

Vrouwendubbels
Degenhardt en Rosenthal lieten er wederom geen gras over groeien: het duo was het snelst in de eerste run en herhaalde dat in de tweede run, waarmee het goud binnen was. Egle en Kipp pakten op 0,126 seconden wederom zilver en op 0,187 seconden was het brons voor Vötter en Oberhofer, de rest stond er ver achter.

Vrouwen
Het volledig Duitse feestje kon niet herhaald worden: de Oostenrijkse Madeleine Egle legde brutaal beslag op de vierde plek, voor Fräbel. Voor Berreiter was dat allemaal niet zo van belang: ze was de snelste in run één en verdedigde in run twee haar voorsprong op Taubitz, die op 0,058 seconden zilver pakte, voor Eitberger (+0,116).

Mannen
Jonas Müller had in run één het lef om de snelste tijd te noteren en de niet-Duitser wist dat in de tweede run zowaar te herhalen: goud voor Oostenrijk, Langenhan moest het op 0,104 seconden doen met zilver. Het was zelfs de enige Duitse medaille, want op 0,121 seconden ging ook het brons naar Oostenrijk in de persoon van David Gleirscher.

Estafette
Niet geheel verrassend was het Duitse team met Berreiter, Langenhan en Eggert/Benecken topfavoriet, maar bijna ging het fout: Langenhan maakte een foutje en Eggert en Benecken leken nét tekort te komen, maar het ging juist andersom. Met 0,023 seconden doken ze onder de Oostenrijkse tijd door naar het goud, terwijl Letland op 0,400 seconden brons pakte.