Skeletonster Bos 4e halverwege WK, Kreher en Weston bovenaan

In het Zwitserse St Moritz is het wereldkampioenschap skeleton donderdag afgetrapt. In het skioord, de geboortegrond van de sport, wordt elk jaar weer opnieuw de baan opgebouwd tussen St Moritz en het dorpje Celerina, wat voor de enige echte natuurijsbaan in de wereld zorgt met grote internationale wedstrijden.

Vrouwen
De Nederlandse Kimberley Bos - aan wie je hier overigens je vragen kunt stellen! - deed het in de eerste run meer dan uitstekend en wist een goede start een goed vervolg te geven: ze noteerde de tweede tijd op 0,11 seconden van de verrassende Duitse Susanne Kreher. In run twee zakte Bos met een foutje halverwege wat weg, maar na twee van de vier runs staat ze op 0,54 seconden op een keurige vierde plek.

Kreher hield haar voorsprong in de tweede run uitstekend vast. De wereldkampioene bij de junioren van vorig jaar gaat zo de tweede dag in met een voorsprong van 0,39 seconden op de Canadese Mirela Rahneva, die in run twee van de vijfde plek naar voren kwam. Haar snel startende landgenote Jane Channell staat op 0,50 seconden op plek drie, terwijl Bos achter zich vooral dreiging zal zijn van de Duitse wereldkampioene Tina Hermann (+0,59) en de Oostenrijkse veterane Janine Flock (+0,64).

Mannen
De Brit Matt Weston is in goede vorm en liet zijn intenties duidelijk zien: op het nieuwe Dukurs-materiaal gaan de Britten als een jekko dit seizoen en met twee keer de met afstand snelste run lijkt de titel al bijna vergeven te zijn aan Weston. De Italiaan Amadeo Bagnis is weer helemaal in vorm en staat op 1,13 seconden op de tweede plek, terwijl er met Marcus Wyatt op plek drie (+1,30) nog een Brit op podiumkoers ligt.

Weston en Wyatt zijn dan nog niet eens de enige Britten die voorin meedoen: Craig Thompson heeft dit seizoen, een jaar later dan zijn teamgenoten, ook de nieuwe slee ontvangen en staat op 1,38 seconden op de vijfde plek. Plek vier wordt op 1,31 seconden in beslag genomen door de Zuid-Koreaan Jung Seung-gi, waardoor in elk geval de strijd om het zilver nog spannend is.

De beslissing
Vrijdagochtend komen de mannen om 09.00 uur weer in actie voor run drie, om 10.45 uur gevolgd door de vierde en laatste run. De vrouwen beginnen om 13.30 uur aan run drie en staan om 15.00 uur klaar voor run vier. Een en ander is uiteraard weer te volgen in het topic op het FOK!forum, waar ook informatie over livestreams te vinden is.