Biatlete Wierer wint in eigen achtertuin, Bø blijft niet te verslaan

De World Cup biatlon is deze week neergestreken in Italië, waar in het altijd fraaie Antholz gestreden wordt om de zeges. In Süd-Tirol zijn de sprints inmiddels achter de rug: twee schietbeurten, één keer liggend en één keer staand, met een strafrondje per misser.

Vrouwen
De Française Julia Simon startte vroeg en was snel, maar haar twee missers bij het staand schieten werden problematisch. Elvira Öberg uit Zweden kwam wél foutloos door beide schietbeurten en was vrij snel op de ski's, maar thuisfavoriete Dorothea Wierer had daar maling aan: ook zij schoot foutloos en aangevuurd door het publiek uit haar woonplaats, een paar kilometer verderop, dook ze 8,7 seconden onder Öberg's tijd door.

Lange tijd stonden die twee redelijk onbedreigd op de eerste twee plekken, tot Marte Olsbu Røiseland aantrad. De van fysiek malheur teruggekeerde Noorse schoot één keer mis, maar was snel genoeg om Öberg tot op zes seconden te naderen bij de finish. Chloe Chevalier uit Frankrijk wist zich er daadwerkelijk tussen te nestelen: met tien treffers kwam ze met 2,8 seconden maar nét tekort om Wierer te kloppen, maar de Française pakte wel haar eerste podiumplek ooit.

Røiseland finishte op de vierde plek, de vanuit het langlaufen overgestapte Sloveense Anamarija Lampic werd met twee missers op slechts 18,4 seconden keurig vijfde.

Mannen
Johannes Thingnes Bø uit Noorwegen begon met een misser bij het liggend schieten, maar met vijf staande treffers én razendsnel langlaufen was er helemaal niks aan te doen. Landgenoot Sturla Holm Lægreid kwam ondanks foutloos schieten alsog dik 37 seconden tekort, het was werkelijk een kansloos verhaal.

Alleen Martin Ponsiluoma kon zich nog een beetje met Bø meten: de Zweed schoot eveneens één keer mis, maar hield de schade beperkt tot 31,4 seconden en werd zo uiteindelijk tweede. Lægreid hield de derde plek vast, terwijl het in grote getalen aanwezige Duitse publiek wel tevreden was met de vierde plek van Roman Rees.