SkiŽr Kilde wint eerste afdaling van het World Cup-seizoen

In het Canadese Lake Louise is eindelijk de eerste afdaling van het World Cup-seizoen in het alpineskiën afgewerkt. Men zou eind oktober en begin november al in actie komen op de Zwitsers-Italiaanse grens, maar wegens sneeuwgebrek gingen de wedstrijden in Cervinia/Zermatt niet door.

In het prachtige Lake Louise, wat helaas op de schopstoel van de World Cup zit, stonden de mannen een dag later dan gepland aan de start. Vrijdag zou een afdaling gehouden worden, met op zaterdag en zondag een super-G, maar wegens hevige sneeuwval en slecht zicht werd de afdaling van vrijdag verplaatst naar zaterdagavond (Nederlandse tijd), terwijl nu alleen zondag een super-G op de planning staat.

Dat mocht de pret natuurlijk niet drukken, want men ging eindelijk van start. De zesde man die naar beneden ging was Aleksandr Aamodt Kilde, de Noor die vorig seizoen het eindklassement in de World Cup op de afdaling won. Hij noteerde ruimschoots de snelste tijd, hoewel de Oostenrijker Daniel Hemetsberger hem kort daarop tot op zes honderdste van een seconde naderde.

Ook Matthias Mayer kwam in de buurt, maar de Oostenrijker strandde op 0,37 seconden, waarna World Cup-kampioen Marco Odermatt uit Zwitserland aan de beurt was. Ook hij kwam erg dicht bij Kilde in de buurt, maar op het onderste gedeelte leverde hij toch wat in: derde op 0,10 seconden, waar het verder ook bij bleef. Veteranen Dominik Paris (ITA), Beat Feuz (SUI) en Johan Clarey (FRA) waren snel, maar Paris ging onfortuinlijk onderuit en Feuz (+0,63) en Clarey (+0,88) moesten genoegen nemen met de vijfde en zesde plek.