WHO-expertgroep: onderzoek mogelijke "oorsprong corona uit laboratorium"

De deskundigenraad van de Wereldgezondheidsorganisatie in China adviseert om de mogelijkheid te onderzoeken dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt. Drie landen steunen dit voorstel niet. 

In een eerste voorlopig rapport beveelt de Commissie aan om bij het zoeken naar de oorsprong van het virus ook dit mogelijke scenario te onderzoeken. De veiligheidsprocedures in het lab hebben mogelijk gefaald, waardoor infectie met de ziekteverwekker in een laboratorium heeft kunnen plaatsvinden, aldus het rapport. In Wuhan in China wordt onderzoek gedaan naar coronavirussen – daar deden zich eind 2019 de eerste Sars-CoV-2-gevallen voor.

De WHO-expertgroep heeft 30 leden. Drie van hen wilden de aanbeveling om het laboratoriumonderzoek voort te zetten niet steunen: de wetenschappers uit China, Rusland en Brazilië schreven hun afwijzing in een voetnoot van het rapport. China weigert de komst van een andere internationale groep deskundigen om te zoeken naar de oorsprong van het coronavirus.

Ook gaat de Raad richtlijnen ontwikkelen, zodat toekomstige onderzoeken naar pandemische uitbraken sneller kunnen worden gestart. Het coronavirus leverde verhoogde spanningen op, vooral tussen China en de VS. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump gaf China de schuld van de verspreiding van het virus. Door de spanningen konden de internationale experts pas in 2021 China bezoeken om hun onderzoek naar de oorsprong te starten.