Rusland wil Facebookgroep Meta verbannen als 'extremistische organisatie'
De Russische ambassade in de Verenigde Staten eist dat de regering in Washington stopt met de 'extremistische activiteiten' van het Facebook-moederbedrijf Meta. "Meta's agressieve en criminele beleid dat tot haat en vijandigheid jegens Russen leidt, is schandalig", zei de Russische ambassade in een verklaring.
De acties van het bedrijf zouden volgens de Russen een nader bewijs zijn van de 'informatieoorlog' die onbelemmerd tegen Rusland kan worden gevoerd.
Update 15.00 uur:
De Russische procureur-generaal wil de Facebook-groep Meta verbannen als een 'extremistische organisatie'. Een overeenkomstig verzoek is ingediend bij de rechtbank, volgens de autoriteit.
De achtergrond is een besluit van het Amerikaanse bedrijf, waartoe ook diensten als Instagram en WhatsApp behoren, om oproepen tot geweld tegen Russische troepen in Oekraïne toe te staan.
Facebook zelf is al dagenlang niet beschikbaar in Rusland.
Het parket van de procureur-generaal heeft nu ook de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor gevraagd om de toegang tot Instagram te beperken - en kondigde tevens de verwijdering van haar eigen Instagram-account aan. Burgemeester Sergei Sobyanin van Moskou heeft ook zijn account van Instagram verwijderd.
Eerdere berichtgeving:
De socialemediaplatforms Facebook en Instagram staan hun gebruikers in sommige landen tijdelijk toe om berichten te publiceren waarin wordt opgeroepen tot de dood van de Russische president Vladimir Poetin en de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko.
Ook haatdragende posten tegen Russische soldaten zouden niet worden geblokkeerd zolang ze verband hielden met de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit interne e-mails van het moederbedrijf Meta, die persbureau Reuters kon inzien. De tijdelijke wijzigingen zijn van toepassing op Armenië, Azerbeidzjan, Estland, Georgië, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije en Oekraïne.
Van Reuters:
In de e-mail die Meta onlangs naar de moderatoren heeft gestuurd, wijst het concern op een wijziging in het gevoerde 'haatzaaibeleid' ten aanzien van zowel Russische soldaten als Russen in de context van de invasie.
"We geven een 'spirit-of-the-policy' toelating om T1 gewelddadige toespraken toe te staan die anders verwijderd zouden worden onder het Haatzaaibeleid wanneer: (a) het gericht is tegen Russische soldaten, behalve krijgsgevangenen, of (b) gericht tegen Russen waarbij het duidelijk is dat het context van Russische invasie van Oekraïne betreft (bijv. inhoud vermeldt de invasie, zelfverdediging, enz.)," volgens de e-mail.
"We doen dit omdat we hebben waargenomen dat in deze specifieke context 'Russische soldaten' wordt gebruikt als een proxy voor het Russische leger. Het Hate Speech-beleid blijft aanvallen op Russen verbieden," aldus de e-mail.
"Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne hebben we tijdelijk vormen van een politieke meningsuiting toegestaan die normaal gesproken in strijd zouden zijn met onze regels, zoals gewelddadige uitingen als 'dood aan de Russische indringers'. We zullen nog steeds geen geloofwaardige oproepen tot geweld tegen Russische burgers toestaan," verklaarde een woordvoerder van Meta.