Twee afdalingen, drie winnaars in World Cup alpineskiŽn

De World Cup alpineskiën bij de mannen is dit weekeinde actief in Noorwegen, op de Olympiabakken in Kvitfjell. Daar stond vrijdag een afdaling op het programma, die in november in Beaver Creek niet door kon gaan, en zaterdag werd er nog één gehouden - zondag volgt een super-G.

Vrijdag
Johan Clarey noteerde een rappe tijd, maar Aleksander Aamodt Kilde ging voor eigen publiek 0,37 seconden sneller dan de Franse veteraan. Kort daarop was de Oostenrijker Matthias Mayer nog eens acht honderdsten van een seconde sneller, waarna Beat Feuz namens Zwitserland op 0,07 seconden tussen hen in kwam te staan.

Daar bleef het enige tijd bij, tot Niels Hintermann naar beneden kwam. De Zwitser dook verrassend 0,12 seconden onder Mayer's tijd door en zag vervolgens hoe hij na vijf jaar eindelijk zijn tweede World Cup-zege bij kon schrijven. Die moest hij echter wél delen: als 39e kwam Cameron Alexander naar beneden en de Canadees, die in zijn dertien eerdere World Cups niet verder kwam dan één tiende en één negentiende plek, evenaarde Hintermann's tijd en kon zo dus ook de zege noteren.

Zaterdag
Dit keer was Kilde wederom snel, maar ook nu was het niet snel genoeg voor de winst: de Italiaan Dominik Paris dook 0,55 seconden onder zijn tijd door. Hintermann bleek weer gevaarlijk, maar strandde op 0,81 seconden van Paris en pakte daarmee opnieuw een podiumplek. Die moest ook gedeeld worden, want landgenoot Beat Feuz had dezelfde tijd genoteerd.

Aandacht ging er ook uit naar Kjetil Jansrud. De Noor nam na negentien jaar World Cup-wedstrijden afscheid voor eigen publiek na een carrière met onder meer vijf olympische medailles, waaronder één gouden, een wereldtitel en 23 World Cup-zeges.