Commandant der Strijdkrachten: "Nederlandse militairen naar meer landen in Europa"

Commandant der Strijdkrachten (CDS) Eichelsheim verwacht, volgens de NOS, dat Nederland de komende tijd militairen naar meer landen in Europa zal sturen: "Er is behoefte om ook de zuidoostflank af te dekken. Wij zijn aan het onderzoeken welke bijdrage Nederland daaraan kan leveren en ik verwacht dat Nederland in de komende periode op meerdere plekken in Europa eenheden zal hebben gestationeerd." Om welke eenheden het gaat heeft hij niet bekendgemaakt

De CDS gaf ook aan dat de situatie in Oekraïne verder is verslechterd, maar dat je het Oekraïense leger niet moet onderschatten. "Ze zijn goed uitgerust, goed getraind en ze zijn bereid om voor het land te vechten." De Russen zullen hun operatie volgens de CDS niet in korte tijd kunnen afronden. "De strijd is nog lang niet gestreden."

Update 19.25 uur:

Battlegroup
Nederland bekijkt de mogelijkheid om met Patriots en manschappen bij te dragen aan de nieuwe NAVO-battlegroup in Slowakije. Dat zou dan samen met Duitsland gebeuren. Ook Polen, Slovenië, Tsjechië en de Verenigde Staten zijn bij de battlegroup betrokken. Doel is om de collectieve afschrikking en verdedigingsfunctie van de NAVO aan de oostflank verder te versterken en de NAVO-bondgenoten in de regio gerust te stellen.

Submitter:  Bron: NOS/Ministerie van Defensie